Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сделка за ляво правителство в Испания

Сделка за ляво правителство в Испания

Испанската Социалистическа партия и десноцентристката "Сиудаданос" са постигнали споразумение за формиране на правителство, начело със социалистическия лидер Педро Санчес, съобщи Би Би Си. Сделката бе подписана вчера, а новият премиер ще търси одобрение в парламента на 2 март.

В основата на сделката е петточков план за конституционни реформи. Той предвижда отнемане на имунитета на висши държавни служители, деполитизиране на правосъдието, улесняване на процедурата, по която гражданите могат да предлагат законодателни инициативи, премахване на представителите на централното правителство в регионалните администрации и ограничаване на мандатите на премиера до 2. Предвижда се и въвеждането на специален данък за скъпи имоти, увеличение на минималната заплата и реформа в корпоративното данъчно облагане.

Договорената коалиция обаче е крехка, тъй като няма да има мнозинство в парламента и прокарването на законодателни промени може да се окаже трудно. Двете партии имат общо 130 места в 350-членния парламент. За конституционни реформи те ще трябва да търсят подкрепата на десноцентристката Народната партия на сегашния премиер Мариано Рахой, който спечели изборите през декември, но така и не успя да формира коалиция за съставяне на правителство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе