Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Америка се сбогува с обичаната Нанси Рейгън (ОБЗОР)

Америка се сбогува с обичаната Нанси Рейгън (ОБЗОР)

Покойната първа дама бе сред най-влиятелните личности в САЩ

Вярвала на врачки и шамани, но и често вземала политиката в свои ръце

Милиони американци, начело с президента Барак Обама и семейството му, отдадоха днес почит на бившата първа дама Нанси Рейгън, която почина на 6 март от проблеми със сърцето. Съпругата на президента Роналд Рейгън бе една от най-влиятелните личности в страната си, както докато бе съпруга на политик, така и десетилетия след това, до смъртта си. Нанси Рейгън бе противоречива, но и много обичана, а каузите, които е създала и за които е работила десетилетия наред, ще продължат да съществуват и в бъдеще.

"Нанси Рейгън веднъж написа, че нищо не може да те подготви за живота в Белия дом. Беше права, разбира се. Но имахме добър старт, защото имахме късмета да следваме нейния горд пример и нейните топли и щедри съвети. Нашата бивша първа дама преобрази ролята си през времето, прекарано тук", гласи съобщение на президентското семейство на САЩ.

Почит на Нанси Рейгън отдадоха редица американски политици от целия политически спектър. "Г-жа Рейгън бе свирепо вярна на обичания си съпруг и нейната отдаденост можеше да се сравни само с тази към родината й. Влиянието й върху Белия дом бе обширно и продължително", написа бившият президент Джордж Буш-младши. "Нанси беше изключителна жена: грациозна първа дама, горда майка и отдадена съпруга на президента Рейгън - нейния Рони", написаха в изявление Бил и Хилари Клинтън.

Ан Франсис Робинс е родена в Ню Йорк през 1921 г., но всеки я нарича Нанси от самото начало. Родителите й - актриса и продавач на коли, се развеждат малко след раждането й, а баща й изчезва. Докато майка й Едит Лъкет пътува с театрална трупа, Нанси е отгледана от леля си. След завършването на колеж в Чикаго и университет в Масачузетс, тя се връща в Ню Йорк, за да продължи по стъпките на майка си. Кариерата й продължава в Холивуд, където през 1949 г. среща Роналд Рейгън - тогава президент на Гилдията на екранните актьори. Срещата е поискана от Нанси с една цел - да изчисти името си от слуховете, че е комунистка. Вечерята с Рейгън обаче се оказва далеч по-ключова за живота й, отколкото се предполага в началото. Срещата продължава в нощен клуб и оттогава двамата стават двойка. Женят се през 1952 г., а през 1956 г. играят заедно във филм.

10 години по-късно животът им тръгва в друга посока, когато Рейгън става губернатор на Калифорния. Същата година в. "Лос Анджелис таймс" определя Нанси като "първа дама за пример" и "Жена на годината". Още тогава тя инициира редица общественополезни каузи, като тази за превръщането на възрастни хора в приемни родители. Целта е самотните възрастни да се събират с деца в нужда и да си помагат взаимно. Програмата работи и до днес.

След два мандата в Калифорния, Роналд Рейгън обръща погледа си към Белия дом. Опитът му да спечели републиканската номинация през 1976 г. е неуспешен, но през 1980 г., с помощта на Нанси, Рейгън печели. Успехът на кампанията му до голяма степен се дължи именно на съпругата на Рейгън, а поговорката, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, важи с пълна сила. Нанси е тази, която уволнява прессекретаря на кампанията им и поема всичко в свои ръце, след провалите на предварителните избори в Айова и Ню Хемпшър. Тя дори пише сама прессъобщението за уволнението. След това лично започва да се появява на предизборни събития и срещи, за да пази гърба на съпруга си. Нанси става важен съветник на Роналд Рейгън и той често се допитва до нея за всичко. Понякога пренебрегва съветите й, но това става рядко, тъй като обикновено е права.

Годините й в Белия дом започват със скандал, но тя бързо се превръща в любимка на американците. Нанси е остро критикувана за това, че прави скъп ремонт на президентската резиденция. За нея се носят слухове и че е с леден характер, често се консултира с астролози и наредила уволнението на шефа на персонала на Белия дом Доналд Ригън през 1987 г. Нанси стои и зад някои важни решения на президента, пише в. "Дейли мейл". Според нейна биография тя убедила съпруга си да смекчи тона към СССР.

Нанси Рейгън ще остане в историята и с обществените си дейности и каузата срещу наркотиците "Просто кажете НЕ". "Наркотиците отнемат мечтите от сърцето на всяко дете и ги заменят с кошмари. Време е Америка да се вдигне и да замени тези мечти", казва тя при старта на кампанията. С нейните усилия се учредяват 12 000 клуба срещу дрогата, приписва й се и заслугата за намаляването употребата на кокаин.

След излизането от Белия дом и напредването на възрастта, Нанси се посвещава и на друга кауза - борбата с Алцхаймер. Съпругът й се разболява от тежката болест и през 1999 г. тя споделя, че вече почти не се срещат с други хора, за да избегнат неловки ситуации. Тя се посвещава изцяло на грижите за него до смъртта му през 2004 г., а след това повежда кампания в помощ на други пациенти. Нанси успява да набере милиони долари за изследвания в областта.

През последните години здравето на Нанси Рейгън също бе влошено и тя бе в инвалидна количка след счупването на ребра при падане през 2012 г. Въпреки това обаче продължаваше да работи за каузите, които ще останат и дълго след нея. Бившата първа дама ще бъде погребана до съпруга си в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния. След новините за смъртта й библиотеката бе затворена за туристи, а входовете й бяха отрупани с цветя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе