Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Общинските съвети в Североизточна България заседават днес

Общинските съвети в Североизточна България заседават днесОбщинският съветник от Реформаторския блок Ася Аспарухова ще предложи на днешната сесия в Шумен, местния парламент да отпусне средства за лечението на 19-годишния Атанас Златев. Аспарухова предлага момчето да бъде подпомогнато с 2 000 лв., които да се изплатят по параграф “Обезщетение и помощи по Решение на общински съвет“. Преди дни приятели на Атанас стартираха кампания за събиране на средства за лечението му. От 2 години той страда от рядка форма на рак, претърпял е 3 неуспешни операции и множество химиотерапии. Сега са нужни над 50 000 евро за животоспасяваща операция във Виена, а състоянието му се влошава. Лекарите обещават пълно излекуване, но сумата е непосилна за семейството. Операцията е насрочена за 13 януари.
На сесията днес са очаква да се промени правилника за работа на ОбС, да се изберат постоянните комисии и заместник-председател. Кметът Любомир Христов е внесъл докладна за назначаване на кметски наместник на половин щат за селата Овчарово и Костена река.
Третото заседание на Общински съвет - Тутракан ще се проведе днес от 9:00 часа. 30 точки са включени в дневния ред. Половината от тях са свързани с разпоредителни сделки с общински имоти, ще бъде допълнена Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2015 г. Ще се обсъди План - сметка за разходите и таксата “Битови отпадъци” за 2016 г. Общинските съветници ще разгледат докладни записки, свързани с разкриване на социална услуга Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, разрешение за дофинансиране на СОУ „Йордан Йовков” за осигуряване на транспорт на един първокласник. На тази сесия ще бъде актуализиран съставът на постоянните комисии.
60 % от средната брутна заплата на общинската администрация или 430 лева ще получават общинските съветници в Търговище месечно. В заплатата се включват участията в заседания на постоянните комисии. Месечна заплата от 1800 лв. за председателя на Общинския съвет в Търговище и двама заместници предложиха членовете на комисията, която разработи нов правилник за работата на общински съвет. Предложението предстои да се гласува на сесия днес. Ще бъдат посочени и двамата заместници на председателя, каквито да сега не е имало. Ще се избира и обществен посредник.
Сесия на общинския съвет започва в Силистра от 9:30 ч. Ще бъдат избрани заместник-председатели на местния парламент. Съветниците трябва да изберат и свой представител в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, както и да определят съветници, които да влязат в състава на мандатна комисия за Предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Ще се определят и постоянните комисии към ОбС.
Сесия ще има и в Омуртаг от 14 часа. Ще се приеме Правилник за организацията и дейността на ОбС и неговите комисии. Ще бъде утвърден размерът на месечните възнаграждения на кмета, заместник–кметовете и кметовете на населени места.
15 точки включва дневния ред на сесията в Исперих. Началото е от 14 часа. Кмета на общината Бейсим Расим ще докладва за изпълнението на приходите и разходите по бюджета на общината до 30 юни 2015 година. Ще бъде приета и докладна записка за определяне състава на местната комисия за уреждане на въпроси на граждани с дългогодишни жилищно–спестовни влогове.
Съветниците от Разград също ще заседават. Ще приемат нов правилник за работа. Ще се изберат заместници на председателя. Предвижда се да бъдат избрани на постоянни комисии, ще се определят възнагражденията на изборните длъжностни лица.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе