Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Кризисният щаб към Министерски съвет огласи мерки за предстоящите студове

Кризисният щаб към Министерски съвет огласи мерки за предстоящите студове

Кризисният щаб към Министерския съвет обяви мерки за справяне с предстоящите снеговалежи и застудяване. Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич ще са сред най-засегнатите от очакваните изключително ниски температури, силен вятър и снеговалежи, които метеоролозите прогнозират за последните дни от тази седмица. Студената вълна ще започне от четвъртък вечерта.


Вътрешният министър Румяна Бъчварова предупреди за реална опасност от усложняване на обстановката и в някои от областите в Южна България, основно Смолян и Пазарджик.

Превантивни мерки заради настъпващите студове са взети в Министерството на транспорта. Министър Ивайло Московски обясни, че са в готовност аварийни екипи към Национална компания "Железопътна инфраструктура", както и от състава на "Транспортно строителство и възстановяване" с фокус върху контактна мрежа, където най-често се случват аварии.

Всички машини на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат изведени в готовност да почистват пътищата, като основните магистрали и шосета в страната ще бъдат опесъчени предварително, за да не се стига до ситуация като тази на автомагистрала "Тракия" преди дни.

Вече са проведени и разговори с трите електроразпределителни дружества у нас. Министър Теменужка Петкова съобщи, че всяко едно от трите електроразпределителни предприятия ще удвои екипите, които ще работят при усложнените метеорологични условия.

В готовност е и здравното министерство. Заместник-министър Ваньо Шарков заяви: Пациентите, които са на хемодиализа, да бъдат хоспитализирани в лечебните заведения, за да не се налага в критични ситуации да се осъществява такъв транспорт, за да може да бъде той насочен само за спешни случаи. Същата инструкция има и към бременните, които имат наближават термин в рамките на следващите дни.

От МВР вече посъветваха хората да избягват да пътуват от четвъртък до неделя и апелираха в края на седмицата да се избягват маршрутите в Североизточна България, освен ако не им се налага изключително спешно, особено когато става въпрос за пътуване с автомобил. При бедствени условия водачите е добре да спрат на първия паркинг по пътя и така да избегнат попадането в снежен капан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе