Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Разпродажби в САЩ заради очакван нов скок на лихвите

Разпродажби в САЩ заради очакван нов скок на лихвите

Въпреки страха от дефлация Марио Драги остава консервативен

За разлика от предходни години капиталовият пазар у нас няма да е обект на коледни изкупувания

Решението на централната банка на САЩ да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 0.5% след близо десетилетие на рекордно ниски лихви доведе до поскъпване на долара спрямо повечето основни валути и до разпродажби на пазара на акции в Северна Америка и Азия. Европейските акции завършиха седмицата с ръст, макар растежът им да бе ограничен от разпродажбите в края на седмицата.

Поведението на Европейската централна банка е противоположно, като темата за увеличаване на паричните стимули, в т.ч. допълнително понижаване на и без това исторически ниските основни лихви, е актуална и днес. Макар дефлацията да е основен страх в еврозоната, ЕЦБ бе далеч по-консервативна от Федералния резерв в следкризисните парични стимули, в резултат на което еврозоната се възстановява далеч по-бавно от САЩ.

Участниците на американския фондов пазар очакват, че по-високата основна лихва и допускането, че повишението й ще продължи и през 2016 г., ще има съответната проекция върху по-високи лихви по кредитите и дълговите инструменти, което би направило по-малко инвестиционни проекти печеливши. Нарастващите лихви традиционно се свързват с понижаваща се инвестиционна активност. Централните банки на големите икономики обикновено са чувствителни към борсовата динамика, така че намерението за допълнително бъдещо понижаване на основната лихва, ако предизвика по-сериозни борсови разпродажби в САЩ, може да доведе до неговото преосмисляне.

Борсово търгуваните стоки също бяха засегнати от вълна на разпродажби. Фючърсите на петрола сорт Брент с най-скорошна доставка последно се търгуваха при цена от 36.9$ за барел, а тези на щатския лек суров петрол - при цена под 35$ за барел. Фактори за низходящата динамика при черното злато е голямото предлагане, поскъпващият долар, изместването на традиционните енергоизточници с възобновяеми и др. Акциите на енергийните борсово търгувани компании в САЩ поевтиняват с над 12% от началото на декември. Инвеститорите се притесняват относно невъзможността на тези компании да запазят рентабилност при текущите цени на горивата и перспективата за нарастващи лихви по техните дългове, т.е. оскъпяване на обслужването им.

По всичко личи, че за разлика от предходни години българският капиталов пазар няма да е обект на коледни и новогодишни изкупувания, с които институционалните инвеститори преоценяват стойността на активите си, за да засвидетелстват по-висока доходност сред клиентите си. Българските акции остават с голям потенциал, но това е за поредна година, и нищо не пречи тези акции още дълго време да се търгуват с голям дисконт.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе