Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ със заповед за задържане на ирански танкер

САЩ със заповед за задържане на ирански танкер

САЩ издадоха заповед задържане на иранския петролен танкер "Грейс 1", предадоха световните агенции, цитирани от БТА и БНР.

Според федералната прокуратура във Вашингтон вчера е получена заповед за задържане и конфискация на плавателния съд. Съгласно разпореждането танкерът с целия си петрол и сумата от 995 000 долара подлежат на изземване въз основа на жалба на правителството на САЩ. Плавателният съд понастоящем се намира в Гибралтар.

САЩ твърдят, че в случая става дума за незаконен достъп до американската финансова система с цел да бъдат подпомогнати доставки по море за Сирия от елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Корпусът е обявен от САЩ за чуждестранна терористична организация.

Според американските съдебни документи корабът е извършвал плавания, чиято цел е била отвличане на вниманието, а мрежа от фирми паравани са помагали да бъдат изпирани милиони долари.

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха танкера в Гибралтар по подозрение в нарушаване на санкциите на ЕС срещу петролните доставки за Сирия, близък съюзник на Иран.

В четвъртък гибралтарските власти отмениха заповедта за задържането му, но съдбата на плавателния съд се усложни още след обжалване в последния момент от страна на САЩ на освобождаването.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе