Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ без вода през следващите 50 години

САЩ без вода през следващите 50 години

САЩ без вода през следващите 50 години

 

Американски учени са установили, че през следващите 50 години поради глобалното затопляне САЩ ще се изправят пред значителен недостиг на питейна вода. Това се съобщава от публикация на Science Alert.

Изследователите използвали редица глобални климатични модели, за да прогнозират водоснабдяването въз основа на данни за очаквания растеж на населението. Известно е, че от началото на 20-и век потреблението на вода се е увеличило девет пъти, а непрекъснато водоснабдяване е постигнато през 80-те години благодарение на изграждането на язовири, тунели и тръбопроводи.

Според експерти водоснабдяването в централните и южните райони на Големите равнини, в югозападните и централните щати на Скалистите планини, Калифорния, Флорида и Средния Запад ще бъде под заплаха.

В същото време изменението на климата допринася за увеличаване на валежите в северните държави. По-високата температура на въздуха обаче ще увеличи скоростта на изпаряване на утаената влага, която на някои места ще унищожи ефекта от многото и силни дъждове.

Учените смятат, че проблемът с недостига на вода може да бъде преодолян чрез въвеждане на нови методи в селското стопанство, които ще увеличават ефективността на напояването. Друго решение може да бъде използването на подземни води, но този ресурс е ограничен и също застрашен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе