Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ вързаха бюджета само за три месеца

САЩ вързаха бюджета само за три месеца

Вашингтон. Палатата на представителите на Конгреса на САЩ одобри компромисния проектобюджет, позволяващ повишаване тавана на бюджетния дефицит. По този начин бе избегнат техническият дефолт, т.е. обявяване в несъстоятелност. Законопроектът бе подкрепен от 285 конгресмени, а против гласуваха 144. По-рано през деня документът бе приет и от Горната камара - Сената.

Одобряването на законопроекта ще позволи да бъде подновена работата на правителствените учреждения. Те останаха блокирани повече от 2 седмици, защото демократите и републиканците не можеха да се разберат.

Президентът Барак Обама подписа законопроекта веднага след одобрението му от страна на Палатата на представителите. По-рано той призова конгресмените да действат бързо, за да бъде върнато доверието на американските граждани в държавните институции.

Законопроектът предвижда финансиране на бюджета на САЩ до 15 януари 2014 г. и повишаване тавана на бюджетния дефицит до 7 февруари. Дотогава законодателите ще търсят постигане на съгласие за бюджета в по-дългосрочна перспектива.

В същото време рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" изчисли, че затварянето на федералните служби за 2 седмици ще намали с 0,6% икономическия ръст на САЩ през четвъртото тримесечие на годината. Този процент се равнява на чисто 24 милиарда долара.

Сделката вдигна цената на петрола

Сделката за бюджета в САЩ вдигна цената на петрола и доведе до покачване на индексите на азиатските борси, съобщава Би Би Си.

Ноемврийските фючърси на американския лек петрол, търгувани на Нюйоркската борса NYMEX, поскъпнаха с 1,08 долара - до 102,29 долара за барел. На Лондонската борса ICE повишиха стойността и ноемврийските фючърси на петрол тип Brent - с 0,90 долара, до 110,86 долара.

Азиатските пазари, които отвориха първи след оповестяването на споразумението в САЩ, също тръгнаха нагоре, като борсата в Токио отчете ръст от 0,8 %. Ентусиазмът на европейските пазари обаче липсваше и индексите вървяха надолу.

Стенографка дръпна реч за масонството

Стенографка в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ изненадващо прекъсна гласуването по проектобюджета. Тя се качила на трибуната и дръпнала реч за Господ и масонството, съобщават местните медии. Пред смаяните конгресмени Даян Рейди заявила, че американците не са и никога не са били "единна нация пред Господ", както гласи текстът за клетва за вярност към флага на САЩ. Според нея конституцията на страната всъщност била написана от масоните. Охраната извела Рейди от залата и тя успяла да се провикне още веднъж: "Никой не може да служи на два Господа".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе