Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

САЩ ни върнаха изнасилвача Ромео

САЩ ни върнаха изнасилвача Ромео

Плейбоят и аверите му Банаша и Джони се гаврят с 14-годишна девственица

20-годишната игра на криеница на Ромео Михов Русков с родната Темида приключи. Осъденият за изнасилване в България и издирван с червена бюлетина на Интерпол пазарджиклия е живял през всичките тези години в Чикаго под чужда самоличност. Американската имиграционна служба го е депортирала обратно в родината с граждански полет на 14 октомври. 48-годишният Ромео Русков е осъден през 2012 г. на 4 г. затвор у нас за групово изнасилване на 14-годишно момиче. Престъплението е извършено в Пазарджик през 1993 г. Давностният срок за деянието изтича през 2015 г.

16 февруари 1993 г. За осмокласничката от Пазарджик Йорданка К. този зимен ден ще се окаже най-кошмарният в младия й живот. А всъщност нищо не предвещава ужаса, който ще изживее. След края на учебните часове приятелката й Мария й се обажда и й предлага да пият кафе в дневния бар на хотел "Елбрус" в града. Не й казва обаче една малка подробност - че там има среща със своя познат Петьо Тодоров-Банаша, известен в Пазарджик като "лошо момче", за да му поиска заем. Преди седмица Мария взема тайно от спестяванията на семейството си 100 долара и ги изхарчва. Родителите й обаче разбират и й поставят условие да ги възстанови. Мария се сеща, че с пари може да й услужи Банаша. Определят си среща в бара на "Елбрус". Банаша пристига с приятеля си Емил Христев-Джони. "Кредиторът" казва, че няма проблем със заема. Но момичетата трябва да отидат до апартамента на Джони, за да вземат доларите. Четиримата хващат такси и стигат до блока на Христев. Мъжете казват на момичетата да се качат на 7-мия етаж, докато оправят сметката. Когато Мария и Йорданка стигат на етажната площадка, пред вратата на апартамента ги чака 26-годишният тогава Ромео Русков. По това време той е известен пазарджишки плейбой. Родителите му пък са сервитьори още от времето на соца. Русков се занимава с търговия на дребно. След като Банаша и Емил пристигат, вкарват насила в апартамента Йорданка К., затварят я в една от стаите и ужасът за момичето започва. Банаша я заплашва, че

ако не правят секс, ще я направи проститутка

на магистрала "Тракия". Момичето отказва и той я изнасилва. После й се "изреждат" Емил Христев и Ромео Русков. Тримата я заплашват, че ако се оплаче, лошо й се пише.

На следващия ден ужасеното момиче споделя с приятелката си Гинка за зверството. А тя още същата вечер споделя на баща си. Той пък разказва на директорката на училището, в което учат момичетата, и на майката на Йорданка - Стоянка. Информацията стига и до полицията и Банаша, Джони и Ромео са арестувани. Съдебните медици освидетелстват изнасиленото момиче, което преди това е било девствено. Йорданка изпада в тежка депресия. За около 8 месеца следователят успява да приключи делото и го предал на прокуратурата. Междувременно няколко месеца след задържането им тримата са пуснати срещу "подписка". Законът тогава не позволява по-дългото им задържане в ареста. Когато обаче идва време да им предявят обвинение, се явяват само Петьо Петков и Емил Христев. Ромео изчезва вдън земя. Оттогава в Пазарджик тръгва слухът,

че е подпомогнат от полицейски шеф

Тази версия обаче не е доказана. През 1995 г. делото за изнасилването тръгва в Пазарджишкия районен съд. Петков и Христов се изправят пред Темида. От Ромео Русков - ни вест, ни кост.

От публикациите в американските медии от четвъртък се оказва, че Михов успява да се укрие от властите, като бяга в Мексико сити. След това плаща $3000 на трафикант, който му помага да мине нелегално границата с Тексас през 1995 г. При този му опит обаче е засечен от американската гранична охрана и започва процедура за депортирането му. Имиграционните служби му нареждат да напусне страната доброволно, но Ромео не се подчинява и остава в Щатите като беглец.

Междувременно у нас Банаша и Джони са осъдени на по 5 г. затвор и изтърпяват наказанията си. Делото срещу Русков е отделено. За 3 г. то се гледа от 6 състава на районния и окръжния съд в Пазарджик, тъй като е връщано няколко пъти на първата инстанция заради процесуални нарушения. В крайна сметка, Русков е осъден задочно.

Присъдата му влиза в сила на 5 ноември 2012 г.

През януари 2013 г. прокуратурата в Пазарджик, чрез главния прокурор, обявява Русков за международно издирване и екстрадиция. На сайта на Интерпол той е обявен за издирване чрез европейска заповед за арест с червена бюлетина. През юли т.г. в американското Министерство на вътрешната сигурност е получена информация, че Русков е в Чикаго. На 25 юли спецагенти на американските Служба за национална сигурност и националната гвардия го арестуват в къщата му в чикагското предградие Дес Плейн. Там той живее под чуждо име и е служител на фирма "Гранит лидерс" в Ел Гроув Вилидж. "Работим заедно близо 15 г. Почтен човек е, добър, винаги отзивчив, нищо лошо не мога да кажа за него", казва собственикът на фирмата Стоян Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Ромео Русков ще излежи присъдата си у нас. А 34-годишната Йорданка живее с кошмарните си спомени в подбалкански български град.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе