Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ прекъснаха връзките със Сирия

САЩ прекъснаха връзките със Сирия

Вашингтон. САЩ обявиха във вторник, че спират работата на посолството на Сирия в страната и приканиха членовете на дипломатическата мисия да напуснат територията на държавата.

С тази заповед се спира работата на сирийското посолство във Вашингтон и почетните консулства на Сирия в Трой, щата Мичиган и Хюстън, щата Тексас.

Всички служители в тези мисии, които не са законни американски граждани, трябва да напуснат страната. "Преценихме, че е недопустимо назначени от този режим лица да водят дипломатическа или консулска дейност в САЩ", заяви специалният пратеник на САЩ за Сирия Даниъл Рубинстайн.

Рубинстайн посочи, че заповедта е дадена в отговор на решение на правителството на сирийския президент Башар Асад да замрази консулската си дейност, отбелязва Асошиейтед прес. Той уточни, че САЩ искат да продължат дипломатическите отношения със Сирия и да поддържат връзки, ако сирийският президент Башар Асад напусне властта.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дужарик нарече „двустранно" прекратяването на работата на американското посолство в Сирия и сирийските дипломатически мисии в САЩ.


"Това очевидно е двустранна стъпка", каза той, коментирайки как ООН оценява ситуацията около закриването на посолства в двете държави. Дужарик се ограничи с това, че позицията на Бан Ки-мун е за „необходимост от дипломатически подход".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе