Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ осъмнаха без бюджет за първи път от 17 години

САЩ осъмнаха без бюджет за първи път от 17 години

Вашингтон. Белият дом нареди на правителствените служби поетапно да спират работа, след като Конгресът не успя да постигне компромис по бюджета, преди да изтече крайният срок (полунощ срещу 1 октомври, местно време), съобщиха световните агенции. Мярката ще засегне около 800 000 държавни служители.

Въздушният контрол, военните и други жизненоважни за нацията служби нямат да спират работа, предаде Асошиейтед прес. Президентът на САЩ Барак Обама предупреди цивилните, работещи за военните, че може да се наложи да излязат в отпуск, съобщи Ройтерс.

"С моя кабинет ще обсъдим последствията от липсата на финансиране за всички държавни служби, така че да може основните от тях да могат да изпълняват задачите си при тези условия", обясни президентът Барак Обама.

Приканваме Конгреса да действа бързо и да вземе решение за осигуряване на временно финансиране, за да има достатъчно време да се гласува бюджет и да се възстанови работата на най-важните обществени служби и програми, се казва в комюнике на директора на бюджетната служба на Белия дом Силвия Бъруел.

За пръв път от 17 години САЩ влизат в новата финансова година, която започва във вторник, без бюджет. Причината е, че администрацията на Барак Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството.

Камарата на представителите в понеделник за пореден път гласува законопроект за временно финансиране, който се знаеше, че е неприемлив за Белия дом. В документа бе включена поправка, която лишава здравната реформа от един от важните й елементи - задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г. Така на практика се блокира влизането в сила на реформата на Обама.

За последен път САЩ бяха в подобна ситуация преди 17 години, по времето на Бил Клинтън. Тогава държавните учреждения не работиха 21 дни, което струваше на страната 1 млрд. долара.

Спирането на работата на правителствените служби означава, че около 800 000 души ще трябва да излязат в отпуск. Националните паркове, паметници и музеи ще бъдат затворени, същото се отнася и за повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане, а много заседания на Конгреса ще бъдат отложени.

Въпреки трескавите ходове, които предприеха в последния момент Белият дом и двете камари на Конгреса, безизходицата, възникнала заради здравния закон на Обама, не можа да бъде преодоляна и се стигна до подготовка за спиране на работата на правителствените служби в САЩ, посочва Ню Йорк таймс.

Засегнати от мярката може да се окажат и консулските услуги, причинявайки затруднения за гражданите на пет страни-членки на ЕС все още подлежащи на изискванията за издаване на американски визи.

Все пак Държавният департамент предупреди през седмицата, че консулските операции в страната и чужбина ще останат работещи „докато има достатъчно плащания за поддържане на операциите". При предишния подобен случай в средата на 90-те години, между 20 и 30 хиляди молби за визи са оставали необработени през всеки от 27-те дни на блокиране на правителството на САЩ, което е довело до милиони долари загуби за страната от туризъм, промишленост и въздушен транспорт.

Правителството на Обама и контролираната от републиканците долна камара на Конгреса и преди са имали разногласия, които са можели да предизвикат спиране на средствата за държавния апарат, но винаги са постигали споразумение в последния момент, за да избегнат проблеми с работата на правителствените служби.

Войната на най-ревностните консерватори в Камарата на представителите срещу здравния закон на Обама стигна до неизбежния си край и сега спирането на работата на правителствените служби може да постави на изпитание търпението на избирателите по отношение на рискованата политика на републиканците. Възраженията в партията прерастват в сериозно недоволство и съвсем не е сигурно, че членовете й ще останали единни в исканията си за отстъпки по въпроса за здравната реформа, ако спирането на работата на държавния апарат продължи известно време, коментира Ню Йорк таймс.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отхвърли мнението, че тактиките на републиканците са довели до спиране на работата на правителствените служби, и настоя, че виновни всъщност са демократите, които по думите му отказват да преговарят за здравния закон.

Демократите обаче са уверени, че американската общественост ще продължи да държи отговорни републиканците за нарушаването на дейността на държавния апарат, ситуация, която може да продължи с дни, докато не се стигне до споразумение. Според съпартийците на Обама републиканците използват непочтени методи, за да постигнат отмяна на закон, приет преди четири години, ратифициран от Върховния съд и одобрен от избирателите на последните президентски избори, изтъква британският Гардиън.

Въпреки драмата около спирането на работата на правителствените служби настоящата безизходица е прелюдия към вероятно доста по-опасно противопоставяне, свързано с необходимостта Конгресът да вдигне тавана на държавния дълг, за да позволи нови правителствени заеми, отбелязва британският Файненшъл таймс.

Пазарите обаче реагираха отрицателно на липсата на бюджет за държавната администрация на Щатите. Индексите на борсата на Уол стрийт тръгнаха надолу. Отбелязан беше значителен спад в самия край на борсовата търговия. Индексът Дау джонс спадна с почти 130 пункта. Анализатори отчетоха, че инвеститорите са нервни, когато Сенатът и Камарата на представителите си подхвърлят напред-назад проекта за бюджет. Нестабилността, според тях, винаги води до срив на пазарите. Тази сутрин цената на петрола в азиатската търговия също спадна, което винаги е показател за проблеми в най-голямата икономика на света. Голямата битка предстои на 17 октомври когато се очаква да бъде достигнат тавана на американския външен дълг. Тогава републиканците ще използват и този повод за да опитат отново да стопират Обамакеър. Последният път когато те се заиграха с тавана по външния дълг, Съединените щати загубиха отличния си кредитен рейтинг от три пъти А.

"Спирането на дейностите на правителството на Съединените щати може да засегне крехката световна икономика", предупреди британският премиер Дейвид Камерън.

„Рисковано за световната икономика е, ако САЩ не могат правилно да подредят плановете си за разходите и плановете си за намаляване на дефицита", каза Камерън пред радио Би Би Си, след като американският конгрес не успя да договори бюджета.

„Смятам още, че това е напомняне за нас, че трябва да имаме многогодишен, дългосрочен план за намаляване на дефицита", допълни той.

В основата на разногласията между Конгреса и Белия дом се намира предложената от президента Обама реформа на здравната система, позната като Обамакеър.

Контролираната от републиканците Камара на представителите обвързва повишаването на тавана на дълга, коeто би осигурило финансирането на правителството, с едногодишно отлагане на Obamacare.

Тя е приета още през 2010, но от 1 октомври влизат в сила някои от основните й компоненти.

Здравната реформа предвижда включване на всички американци в системата на здравното осигуряване, които досега са били извън нея заради ниските си доходи. Това означава, че те ще бъдат задължени да се осигуряват за здраве, като в противен случай ще плащат глоби.

Предвижда се също и създаването на щатски пазари за здравно застраховане (онлайн борси), на които ще могат да се избират и сравняват осигурителни планове. Бедните домакинства ще могат да купуват здравни осигуровки на субсудирани от властите цени.

Според републиканците правителството няма право да принуждава хората да си купуват здравни осигуровки. Те считат, че Обамакеър представлява намеса на държавата в здравната система, която значително ще повиши държавните разходи.

Президентът Обама обаче е на мнение, че вкарването на неосигурените в здравната система ще намали социалните разходи, което ще доведе и до свиване на държавния дефицит.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе