Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ изтеглят ракети от Саудитска Арабия

САЩ изтеглят ракети от Саудитска Арабия

САЩ изтеглят зенитно-ракетни системи "Пейтриът" и други военни активи от Саудитска Арабия, пише "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски източници.

Вашингтон увеличи присъствието си в арабската страна заради напрежението с Иран през миналата година.

Американското издание пояснява, че четири батареи "Пейтриът", които имат за цел да защитят наземни активи като ракети и бойни самолети, ще бъдат изтеглени от саудитските петролни обекти. Десетки войници, които поддържат комплексите, също ще бъдат изтеглени.

Две ескадрили бойни самолети вече напуснаха региона. Източниците поясниха, че се обмисля и намаляване на военноморското присъствие на САЩ в Персийския залив. Изтеглянето се основава на оценки, че Техеран повече не представлява непосредствена заплаха за американските стратегически интереси.

Източниците от САЩ вярват, че ударът през януари, при който беше убит иранският командир генерал Касем Солеймани, както и продължаващата епидемия от коронавирус в Иран, са намалили възможностите на Техеран в региона. Пентагонът обмисля дали да премести активите за ограничаване на китайското военно влияние в Азия.

През последните седмици традиционно топлите отношения между Вашингтон и Рияд се обтегнаха заради цените на петрола. Много американски петролни компании са изправени пред фалит и САЩ притискат Саудитска Арабия да намали производството на петрол.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе