Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Сървайвър за Наско Райфъла

Сървайвър за Наско Райфъла

Пловдив. Нова банда за отвличания шашна Пловдив. В сряда стана ясно, че група от петима бандити са се опитали да похитят жената и децата на един от най-известните бизнесмени под тепетата - Атанас Червенков-Райфъла. Сигналът му до полицията и прокуратурата е спасил семейството от страшното престъпление.

Семейството на един от най-известните пловдивски бизнесмени, а отскоро и политик от "България без цензура" - Атанас Червенков, стана мишена на похитители. В продължение на дълго време престъпниците следили Ева Червенкова и 11-годишните близнаци Милана и Александър. Бандитите са задържани този понеделник в момента, преди да предприемат акцията по отвличането на съпругата и двете деца на бизнесмена, известен още като Наско Райфъла. Преди два месеца той сам забелязал, че семейството му се наблюдава. Не знам как стана точно, явно е някакъв рефлекс, но усетих, че ни следят и, след като се уверих, че действително е така, веднага се обадих в полицията и прокуратурата, разказа за "Стандарт" Червенков. Срещнал разбиране на секундата и лично началникът на пловдивската дирекция на МВР комисар Пламен Узунов се заел със случая. Включила се веднага и прокуратурата в лицето на шефа й под тепетата Румен Попов. Буквално бяхме под обсада в продължение на цялото това време, тъй като на жена ми и децата бе назначена охрана от цивилни полицаи, така че бандитите да не разберат, че са разкрити, разказа Райфъла. В първия момент мисълта на бизнесмена била да изведе близките си в чужбина, за да ги защити. Видял обаче, че ситуацията е под пълен контрол от страна на органите на реда и оставил нещата в техните ръце. Не съжалявам, защото си свършиха перфектно работата, и съм им много благодарен, сподели още Червенков. Признава обаче, че все още със съпругата си Ева имат притеснения за случилото се, тъй като все още не е ясно колко голяма е била групата, която е щяла да извърши отвличането, и дали всички са задържани. Не знаем какъв е бил генезиса на случилото се, обясни притесненията си бизнесмена. Ева Червенкова и децата вече ще ходят непрекъснато с охрана, която е наел съпругът. Той от своя страна е категоричен, че никога не е ходил с гардове и ще продължи да се пази сам. Припомня, че е бивш национален състезател по бокс.


Още се води разследване и информацията, свързана с подробности, е конфиденциална, каза Райфъла, който в разговор със следствените органи бил предупреден да не споделя какво знае, за да не стигне до ушите на престъпниците и адвокатите им. Червенков обаче каза, че сумата, която е трябвало да даде при евентуално отвличане, е 500 000 евро и 500 000 лева. Категоричен е, че е станал мишена на бандата заради пари, а не заради влизането му в политиката. Освен това отхвърля и версията, че е длъжник на някого и по този начин са искали да го притиснат, за да връща борчове. Не дължа нито стотинка на никого, нямам дългове и към банки, много съм стабилен финансово, обясни Атанас Червенков. Според него единствената причина за акцията срещу близките му е чисто криминална. Видели са в мое лице възможност да спечелят бързо и лесно много пари, които да харчат за забавления, коментира още случилото се пловдивският бизнесмен.


В сряда окръжната прокуратура в Пловдив започна досъдебно производство за приготовление към отвличане с користна цел, извършено от две лица, съобщиха от обвинението под тепетата. Установено е, че приготовлението за отвличане на близките на Атанас Червенков е готвено от септември миналата година, а целта е да се вземе откуп в размер на 750 000 лева. Това е била първоначалната информация за сумата, която в последствие бандитите удвоили. В хода на производството били задържани петима души. Първоначално съпричастност към деянието е била установена за трима от тях, един от които самоволно се е отказал от участие в замисленото престъпление и е съдействал активно на разследването. Спрямо двама от задържаните, които не са пловдивчани, са повдигнати обвинения за опит за отвличане. Единият е 26-годишен мъж от град Гълъбово, а другият е на 21 години и е от Костенец. Останалите лица, които са били задържани първоначално, са били разпитани в качеството на свидетели. И двамата арестувани са криминално проявени, осъждани са неколкократно за кражби и противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Спрямо единия от обвиняемите се води разследване и за извършен грабеж. От прокуратурата съобщиха още, че бандитите са направили пълни самопризнания. По закон за деянието си могат да получат от една до шест години затвор.

Крили маски и "свински опашки"


По време на акцията пловдивските полицаи са претърсили офиси и домове на четири адреса на територията на Варна и Костенец, както и на един автомобил. Униформените са иззели автомобила, с който е било планирано да се извърши покушението на жената и двете деца, както и множество т.нар. свински опашки, предвидени за обездвижване на жертвите. Полицаите са иззели още пистолет, патрони и електрошокова палка. Имало и две маски за лице, с които бандитите са смятали да скрият самоличността си от жертвите.

Атанас поведе протест срещу кмета Тотев


Миналата зима Атанас Червенков поведе протест срещу кмета Иван Тотев с искане за намаляване данъците и налозите, които плаща малкият и средният бизнес под тепетата. По този начин Райфъла стана водач на втората вълна от протести, която заедно с недоволството срещу цените на тока заля Пловдив. Зад бизнесмена застанаха представителите на малкия и средния бизнес, както и 200 рокери от местния клуб "Вагабондс", в който членува и Наско Райфъла. Заради моторджиите, които го следваха неотлъчно по време на протестите, целият град се събираше да гледа шествието на Червенков като някаква атракция. От своя страна пък "братята на вятъра" също си намериха повод за недоволство срещу градската управа и тя бе високият данък за моторите, който им искали от общината и, който понякога стигал до размерите на налога за един луксозен джип. Самият Атанас Червенков е притежател на един от най-скъпите мотори в града и често пловдивчани го виждат да язди своя "Харлей" по улиците под тепетата.

Отскоро е активист на "България без цензура"


От началото на февруари бизнесменът Атанас Червенков - Райфъла бе избран за председател на "България без цензура" в район "Източен". Това стана ясно след вота на членовете на новата партия на Николай Бареков в Пловдив. На градската конференция, на която бе гласуван активът, бе лично и лидерът Бареков, за да оповести след това имената на шефовете на районните структури. Преди няколко години Атанас Червенков пак беше спряган за политик. Той бе сочен за човека под тепетата на Алексей Петров в неговия проект "Чисти ръце", който обаче не се разви.

Червенков държи частни линейки


Прякорът му тръгнал от магазин за дънки, стопанисва и пазар

Бизнес в медицината и търговията върти в момента Атанас Червенков. "Имам бизнес и с туризъм", каза за "Стандарт" Райфъла и отново подчерта, че е стабилен финансово, както и че не може да е станал мишена на свои конкуренти. В Пловдив е известно, че Наско Райфъла държи зеленчуковия пазар на ул. "Младежка", който е най-големият по площ под тепетата. Заради пазара между концесионера и кмета неведнъж са прехвърчали искри. Преди време дори стигнаха до съд, тъй като общинската администрация опита да развали договора с Червенков с мотива, че не е вложил обещаните инвестиции в павилионите и облагородяването на тържището. Бизнесменът държи пазара от времето на кмета Иван Чомаков, който първи опита да развали концесията. Стигна се до съд, който се произнесе в полза на Райфъла. При следващия кмет - Славчо Атанасов, Червенков не е имал проблеми с концесията, но градоначалникът Иван Тотев го подхвана отново за неизпълнение на договорните отношения. В крайна сметка Червенков продължи да държи тържището, тъй като отново магистратите решиха, че няма основание за разтуряне на концесията.
От няколко години бизнесменът е собственик и на първата частна бърза помощ под тепетата "6-150". Има и медицински център "Хипократ". Причината да инвестира в областта на здравеопазването е, че е с медицинско образование, макар да не е работил като лекар. Всъщност винаги се е занимавал с бизнес, като още в началото на демокрацията започва с търговия. Тогава Червенков направи първия магазин за маркови дънки на главната улица в Пловдив, който му донесе прякора Райфъла. През годините, докато го държеше, магазинът му два пъти е горял, като и двата пъти от полицията излизаха с версии за умишлен палеж, но така и не откриха извършителите. Злите езици пък коментираха, че Райфъла сам се пали, за да прибира солидни суми от застраховките на стоката и помещението.

Преди 3 г.

Пуснаха слух, че е убит


Преди три години пловдивските медии гръмнаха, че Атанас Червенков-Райфъла е убит. Причината бе засечени от репортери два полицейски буса пред дома на бизнесмена в района на Четвъртък пазара. Никой дори не се усъмни, че вестта за убийството на Райфъла не е истина. В това повярваха и най-близките приятели и познати на бизнесмена, които още преди да са се чули с него, започнаха да дават интервюта и изявления какъв човек е Райфъла. Част от тях дори звънили в полицията, за да питат при какви обстоятелства е убит Червенков. Оказа се, че става дума само за слух, който бил пълна измислица, но преди да бъде официално опроверган, обиколи няколко пъти града.

Съпругата Ева с титла "Мис Пловдив"


Съпругата на Наско Райфъла е една от най-красивите жени под тепетата. През 1993 година дори печели титла за красота и става "Мис Пловдив". Завършила е елитната пловдивска Английска гимназия с отличен успех. "Добра, отстъпчива и красива жена, при това, без да е глупава. Моята е такава", хвали я бизнесменът. Носителка е на още много титли за мис, но в същото време е двигателят на семейството и единственият човек, на когото Наско може да се довери в управлението на семейния бюджет. Ева е завършила английска филология, има и още две магистратури по туризъм и счетоводство и контрол. За разлика от повечето съпруги на именити бизнесмени тя съвсем не се грижи само за собствената визия и децата, а управлява успешно вилно селище на брега на язовир "Доспат" и бутик за дрехи на главната улица в Пловдив. Завистници я упрекват, че има килограми силикон по себе си, но красавицата им отговаря, че мрази кича и всичко по нея е сто процента естествено. Също като съпруга си Евелина Червенкова е запалена по красотата на моторите. Била е "Мис рокерка" и неведнъж се е возила с мотора на известния шеф на местните мотористи от "Вагабонд" Малено. Признава обаче, че не би карала мотор, защото предпочита своя джип "Мерцедес".

Близнаците са гордостта на семейството


11-годишните близнаци на Ева и Атанас Червенкови са тяхната гордост. Александър и Милана са разнояйчни и много различни като характери, но пък изключително отговорни и умни деца. От случилото се родителите са се опитали максимално да ги предпазят, макар че децата са се досещали през цялото време какво става и, че трябва да се пазят. Двете хлапета са отличници в училище, но заедно с това и прекрасни спортисти. Тренират лека атлетика и плуване. Отделно имат едно и също хоби - рисуването, а учителите ги признавали за родени таланти.

3 опита да копират Наглите


Отвличанията след разбиването на бандата на Наглите привидно намаляха. През изминалата 2013 година са регистрирани едва три по-мащабни случая на подобно престъпление. Един от най-ярките е похищението над Лара, дъщерята на Евелин Банев-Брендо. Има редица подобни деяния в ромските махали, известни като "кражба на булка". Много повече обаче са регистрираните в МВР опити за отвличане.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе