Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС

Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС

Брюксел. Исторически преговори за присъединяване към ЕС започва Сърбия. Първата междуправителствена конференция между Сърбия и Европейския съюз, с която официално започват преговорите, ще се състои днес в Брюксел, съобщава Танюг.

Сърбия ще бъде представена в Брюксел от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще представлява ЕК, а председател на конференцията ще бъде външният министър на Гърция Евангелос Венизелос. Няколко външни министри на страни членки на ЕС също ще присъстват на конференцията в сградата на Европейския съвет в Брюксел.

Сърбия я очакват бройни предизвикателства, каза еврокомисарят Щефан Фюле малко преди началото на срещата, цитиран от "Фокус". "Тази конференция действително бележи начало на работата и взаимодействието между държавите-членки и Сърбия, разбира се, с подкрепата на Европейската комисия", допълва еврокомисарят по разширяването пред Дойче Веле.

Все още няма информация за това коя глава първа ще бъде отворена в преговорите с ЕС, обяснява сръбският премиер Ивица Дачич пред вестник "Политика". Той е казал още, че не очаква ЕС да наложи нови условия на страната, като признаване на независимостта на Косово. Най-вероятно първо ще бъдат отворени преговорните глави 23, 24 и 35 (прависъдие, сигурност и Косово), смята Дачич.

През март 2012 г. Сърбия получи официален статут на кандидат за членство в ЕС. Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно- през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" във връзка с нормализиране на отношенията си с Косово.

Председателят на Европейския съвет - Херман ван Ромпой потвърди в края на миналата година за официалното решение на лидерите на ЕС. То бе прието на срещата на високо равнище на страните от Съюза.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе