Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сърбия обяви предсрочни избори на 16 март

Сърбия обяви предсрочни избори на 16 март

Белград. Президентът на Сърбия Томислав Николич обяви предсрочни парламентарни избори за 16 март, предаде Ройтерс.

Дясноцентрисктата партия Сръбска прогресивна партия, която има мнозинство в парламента, заяви, че има нужда от по-силен мандат, за да ускори реформите в страната. Затова коалиционното правителство поиска от Николич да назначи избори по-малко от две години след последния парламентарен вот в Сърбия.

Президентът Томислав Николич подписа указа за разпускане на парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори, предаде Radio-televizija Srbije /RTS/.

Премиерът Ивица Дачич и вицепремиерът Александър Вучич вчера дадоха обяснение на президента за предложението им. В него се посочва, че правителството е постигнало добри резултати, но за реформите, които следват е необходима по-голяма обществена подкрепа.

Николич вчера е изтъкнал, че правителството е направило доста през изминалия период и едно от по-големите постижения е започването на преговори с ЕС. Николич е изтъкнал, че е имало един ремонт на кабинета и управляващите са разбрали, че е необходимо да проверят легитимността на своите политики и след това да вкарат нова енергия в състава на правителството.
Николич следобед ще насрочи предсрочни парламентарни избори предаде радио b92. След вчерашната среща с премиера Дачич и вицепремиера Александър Вучич Николич е заявил, че след изборите правителството ще продължи да трасира европейския път на Сърбия.

Александър Вучич, който е и вицепремиер, разчита да се възползва от популярността на партията, за да заздрави контрола си над властта и това да помогне за прокарване на наложителни икономически реформи, коментира Ройтерс.

"Време е за уреждане на сметката. От нас зависи да поемем риска и ако хората решат - ще напуснем властта", каза той.

Напрежението в коалицията за темпото и дълбочината на реформите принудиха в събота да подаде оставка министърът на икономиката Саша Радулович, който е безпартиен член на правителството.

Той вече заплаши, че ще предприеме тази стъпка след съпротивата на профсъюзите и на свои колеги министри срещу либерализирането на пазара на труда и раздяла с десетки от губещите държавни предприятия.

"Пазарите ще приемат това доста добре. Правителство с нов и силен мандат ще бъде доста добре позиционирано за ускоряване темпото на реформите", коментира Тимъти Аш, ръководител на отдела за възникващи пазари в Standard Bank.

Вучич ръководи променената бивша националистическа партия и днес е проевропейски настроен реформатор. На 21 януари страната започна преговори за членство с ЕС, макар че изглежда невероятно това да стане реалност преди 2020г.

"Имат шанс да спечелят изборите, но дори да не съберат достатъчно, за да управляват ами, смятам, че ще сглобят коалиция, в която ще споделят отговорността", казва Марко Благоевич от белградския Център за свободни избори и демокрация. "Това ще бъде тест за Вучич дали е държавник или просто политик."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе