Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сърбия иска в ЕС, но не и в НАТО

Сърбия иска в ЕС, но не и в НАТО

Страната се ориентира към членство в ЕС

Сърбия не желае да участва във военни съюзи, но правителството на страната е ориентирано към членство в ЕС, тъй като това може да подобри икономическото й развитие, е заявил посланикът на страната в РФ Славенко Терзич.

„Евросъюзът е едно, НАТО е друго. Имахме допитване – 80% от хората не желаят влизане в НАТО, там искат само 8-9%. Що се отнася до влизане в ЕС, по най-нови изследвания „за“ са около 48%, почти половината от населението“, заявява посланикът по радио „Говорит Москва“. Той добавя, че Сърбия е европейска държава и иска да развива нормални отношения с европейските страни, но със строг военен неутралитет, и смята, че това може да подобри икономиката и търговията й.

Военната операция на НАТО срещу Югославия 24 март – 10 юни 1999 г. беше проведена без одобрението на Съвета по безопасност към ООН и на основата на твърденията на западните държави, че властите на СРЮ са провеждали етнически чистки в Косово и са провокирали хуманитарна катастрофа. Жертвите на агресията станаха основно мирни граждани – около 2,5-3,5 хил. души, включително 89 деца. 12,5 хил. бяха ранените, загинали са 1031 военни и полицаи, а повече от 5000 бяха ранени.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе