Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сандърс отнесе Хилъри в 3 щата

Сандърс отнесе Хилъри в 3 щата

Сенаторът взе Вашингтон, Аляска и Хавай, съкрати аванса на бившата първа дама

Сенаторът от Върмънт Бърни Сандърс записа три важни победи срещу Хилъри Клинтън в битката за президентската номинация на Демократическата партия. Той обаче е все още далеч зад бившата първа дама на САЩ по брой делегати за конгреса.

В Аляска сенаторът спечели около 79% от гласовете срещу 21% за Клинтън. В щата Вашингтон съотношението е 77% за определящия се като социалист Сандърс срещу 23% за опонентката му. В първичните избори в щата Хавай, където резултатите още не са окончателни и при преброени 88% от гласовете, той печели 70,6%, а Клинтън - само 29,2% от гласовете. Вотът във Вашингтон е особено важен, защото дава възможност на победителя да излъчи 100 делегати на конгреса, който ще излъчи кандидатурата на демократите за Белия дом.

Успехът на Сандърс в трите щата му позволи да съкрати аванса на Хилари, но не съществено. Бившата първа дама на САЩ вече си е осигурила 1690 делегати, а сенаторът засега разполага с 952. За да се гарантира избирането на определен кандидат, той трябва за има 2383 гласа на форума на Демократическата партия. За да има поне теоретични шансове за успех, Сандърс трябва да победи в Калифорния, Ню Йорк и Пенсилвания, но според социологическите проучвания там предпочитанията са на страната на Клинтън. До края на кампанията сенаторът трябва да спечели две трети от гласовете на избирателите в оставащите щати, което не изглежда особено вероятно на фона на нагласите сред избирателите.

В конгреса на партията освен делегатите, излъчени чрез подадените на първичния вот гласове, участват и т. нар. суперделегати, които могат да гласуват според собствените си предпочитания за определен кандидат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе