Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

61% от сънародниците ни на Острова са със статут на уседналост

61% от сънародниците ни на Острова са със статут на уседналост

70 600 български граждани, или 61 процента от живеещите във Великобритания наши сънародници вече са получили статут на уседналост, който ще гарантира правата им като европейски граждани и след Брекзит на 31 октомври. Отхвърлените искания за получаване на този статут са едва 20. Официалните данни от британското вътрешно министерство бяха съобщени на извънреден брифинг в българското Министерство на външните работи, след като по-рано днес от БСП разкритикува правителството, че не прави достатъчно, за да защити интереса на българските граждани, в случай че Великобритания напусне Евросъюза без споразумение.

Заместник външният министър Георг Георгиев съобщи, че до края на годината предстои провеждането още на 15 информационни срещи с българите на Острова, както и че има готовност при Брекзит без сделка за изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

„На първо място сме по брой вече получили статут на уседналост българи, съотнесено към общия брой на сънародниците ни във Великобритания. Струва ми се, че това е резултат от една добре свършена работа, с което се надявам, че ще бъдат развенчани много заигравки от вътрешнополитически характер“, каза той.

„Призивът ни към българите е наистина по най-бърз начин да се информират за начините, по които се прави тази регистрация за статут, така че да добият своя статут за уседналост в Кралството, защото в противен случай могат да се сблъскат с някои непредвидени обстоятелства, които биха могли да настъпят. Виждате, че ситуацията се променя доста динамично“, добави Георг Георгиев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе