Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Самолетът похитен от любовна драма

Самолетът похитен от любовна драма

Към 14,45 часа най-малко четирима души са напуснали самолета на Egypt Air, който беше похитен тази сутрин, предава AFP. Един от тях е излязъл през прозореца на пилотската кабина, докато другите трима са напуснали през основния изход на машината.

Снайперисти и спецчасти са разположени в периметъра около летището.

Говорителят на египетското президентство потвърди, че похитителят на самолета на авиокомпания „EgyptAir" не е Ибрахим Самеха, предава Al Ahram. Университетският преподавател, който има двойно гражданство, е бил просто един от пасажерите на борда.

Мъжът, който в действителност е отвлякъл машината, приземена на международното летище в Ларнака по негово настояване, е Сефи ел дин Мустафа.

Националността му не е уточнена, но съгласно медиите похитителят е египетски гражданин.

По-рано Ройтерс съобщи, че бившата съпруга на мъжа, който отвлече самолет на авиокомпанията EgyptAir, е пристигнала на летището в Ларнака, съобщава Ройтерс.  Похитителят хвърлил писмо от самолета, написано на арабски. Той поискал да се достави на жена му, която е кипърка.

„Той не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, но не са глупави. Този човек е глупав", обяви външният министър на Египет.

Любовна драма се оказва в основата на отвличането на самолета на египетските авиолинии. Пътническият самолет кацна принудително в Кипър, след като получи разрешение за кацане на летището в Ларнака. Капитанът на полета е подал информация към диспечерите, че машината е отвлечена и похитителите искат директен полет към Ларнака. 

Социалните мрежи буквално прегряха от пиперливи коментари по адрес на похитителя. 

Ето и част от статусите в Туитър и Фейсбук:

"Терористите искат 70 девици в рая. Този човек просто иска бившата си жена обратно"

"Сега приятелката ми иска да знае дали мога да похитя космическа совалка в името на любовта ни"

Египетският министър на външните работи: Този човек не е терорист, той е идиот. Терористите са луди, а не глупави. Този мъж обаче е.

"Ако обичаш някого, пусни го на свобода. Ако отвлече самолет за теб, значи е Единственият"

"Нищо не казва обичам те по-добре от това да отвлечеш самолет, за да занесеш писмо до бившата"

"Какво по-хубаво от любовен джихад".

Всичко за случая може да следите и в социалните мрежи с хаштаг #EgyptAir.

Третираме го като реална заплаха. Това уверение отправи египетският министър на авиацията Шериф Фати на извънреден брифинг. Той обяви, че властите още нямат престава как похитителят на египетския пътнически самолет се е качил, оборудван с експлозиви, на самолета.

"Все още не можем да кажем дали коланът му с експлозиви не е фалшив", уточни Фати. Въпреки това обаче той увери, че органите на реда приемат, че заплахата е истинска и сериозна, като не поемат никакви рискове. 

Освободените пасажери от самолета - вече повече от 50 на брой и предимно от египетски произход, ще бъдат върнати в Египет съвсем скоро, няма да трябва да чакат късния следобед, стана ясно от думите на министъра.

"Внимаваме да не споделим информация, която да попречи на работата на службите. Ще оповестим веднага щом всички заложници са в безопасност. Съсредоточени сме над безопасността на хората, разчитаме на преговарящите, изтъкна Фати. Той отказа да коментира дали инцидентът не е предизвикан от системен проблем със сигурността на египетското летище.

На борда на отвлечения египетски самолет е имало 21 чуждестранни граждани, сред които осем от САЩ, четирима холандци, четирима британци и един французин, предава AFP, като се позовава на данни от Министерството на гражданската авиация в Кайро.

Всички чужденци са освободени с изключение на четирима, заяви говорител на ведомството към 12,55 българско време. Тяхната националност все още не е уточнена, остава неясен и точният брой на пасажерите, които са пътували на борда на машината.

Според други информации похитителят е издигнал и политически искания, включващи освобождаването на няколко жени, които се намират в египетски затвори.

По последна информация полицията в Кипър се подготвя да щурмува похитения самолет. Това съобщава германската медия Deutsche Welle, като се позовава на гръцки медии с източници сред силите на реда.

Във връзка с планираната акция на спецсилите журналистите са помолени да напуснат района на летището и временно да преустановят подаването на информация за развитието на събитията около кризата.

Похитителят на египетския самолет А320 е искал първоначално да пренасочи полета към Турция, предаде ТАСС.

Очаквайте подробности!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе