Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Юнкер се съмнява дали Румъния може да води ЕС

Юнкер се съмнява дали Румъния може да води ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поставя под въпрос способността на румънските власти да водят Европейския съюз, съобщи АФП. 64-годишният бивш премиер на Люксембург стана известен със странните залитания в походката по време на важни форуми, които според мнозина се дължи на страстта му към чашката, а други обясняват с болките от ишиас. Юнкер изрази съмнения дали Румъния разбира какво е нужно, за да бъде председател на Европейския съвет.

Той призна, че Румъния технически е добре подготвена за председателствотои подчерта, че действията на Букурещ изискват способност да изслушва другите и силен стремеж да остави интересите си настрана през този период.

През тази година България и Австрия бяха ротационни председатели на Европейския съюз, а през 2019 г. ще бъдат Румъния и Финландия. 2020 г. ротационното председателство ще бъде поето от Хърватия и Германия.

Румъния ще поеме председателството от 1 януари 2019 г. за първи път от присъединяването си през 2007 г. ЕС обвинява правителството в Букурещ, че не прави достатъчно в борбата срещу корупцията. В основата на критиката е законодателни промени, които могат да амнистират осъдени за корупция.Брюксел се опасява от отслабване независимостта на румънската правосъдна система.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе