Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гигантски съкращения в "Луфтханза" и на "Хитроу"

Гигантски съкращения в "Луфтханза" и на "Хитроу"

Огромни съкращения на служители започват в "Луфтханза" и на ленище "Хитроу". 

Германската авиокомпания заяви, че ще съкрати 22 000 работни места, след като пострада от спирането на въздушните пътувания, причинено от пандемията от коронавирус, предава BBC. Превозвачът прогнозира бавно възстановяване на търсенето и очаква да има около 100 самолета по-малко след кризата.

"Луфтханза" обяви, че половината съкращения на работните места ще бъдат в Германия. Компанията се надява да постигне съгласие за мерките със синдикатите до 22 юни."Целта е да се проправи път за запазването на възможно най-много работни места в Lufthansa Group", казват от превозвача.

В авиокомпанията работят над 135 000 души по целия свят. Около половината от тях са в Германия.

Директорът по трудовите въпроси на Lufthansa Михаел Ниггеман каза: "Без значително намаляване на разходите за персонал ще пропуснем възможността за по-добър рестарт след кризата и рискуваме Lufthansa Group да излезе от нея значително отслабена."

Миналия месец Lufthansa постигна споразумение за спасителен пакет на стойност 9 млрд. евро с германското правителство, което да помогне на авиокомпанията за избегне колапс. Така държавата ще вземе 20% дял във фирмата, който възнамерява да продаде до края на 2023 година. Сделката обаче все още трябва да бъде одобрена от акционерите на фирмата и Европейската комисия.
Компанията затвори бюджетния си превозвач Germanwings през април.
Други авиокомпании прилагат подобни мерки в очакване на дълго и бавно връщане към предишните нива на търсене. Обявените досега съкращения на работа включват: British Airways, която предвижда да съкрати 12 000 от своите 45 000 души персонал, сред които и над 1000 пилоти; Ryanair трябва да освободи 3000 работни места – 15% от работната си сила; EasyJet заяви, че ще съкрати до 30% от работната си сила – около 4500 работни места; а Virgin Atlantic, в която работят 10 000 души, заяви, че ще съкрати 3000 работни места.

От лондонското летище „Хийтроу“, най-натовареното в Европа преди коронакризата, предупредиха, че нивата на заетост вече „не са устойчиви“, отчасти поради двуседмичната карантинна политика на правителството на Обединеното кралство за пристигащи пътници. Там също започва съкращение на персонал.

Сривът в броя на пътниците поради коронавируса, последван от строгото правило за карантина от 14 дни на всички, пристигащи във Великобритания, може да постави под заплаха до 25 000 работни места в летището, обявиха от „Хийтроу“, цитирани от Finantial Times, без да уточняват каква ще е точната бройка на съкратените работници.  

Най-голямото летище в Обединеното кралство, което преди кризата е наело пряко 7500 души, започна да преструктурира работната си сила, като съкрати една трета от ръководството в началото на кризата, тъй като нивото на пътниците е значително намаляло и през месец май пътникопотокът се свива с 97% спрямо година по-рано. „Мрачната ситуация на летището ще продължи да съществува заради новите правила за 14-дневна каранина на пристигащите от чужбина“, казват още от аеропорта.

„По време на тази криза ние се опитахме да защитим работните места на първа линия, но това вече не е устойчиво и сега постигнахме съгласие за доброволно освобождаване на служители“, заяви Джон Холанд-Кей, изпълнителен директор на „Хийтроу“.

Летището призова правителството на Обединеното кралство бързо да установи „туристически коридори“, за да позволи пътуването до страни с нисък процент на коронавирусна инфекции без карантина.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе