Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сагата с пакета "Мобилност" отново на дневен ред

Сагата с пакета "Мобилност" отново на дневен ред

Важна седмица за българските превозвачи. Днес трябва да стане ясно дали пакетът "Мобилност" ще влезе за обсъждане в зала на последното заседание на този Евройпейски парламент в сряда.

Миналата седмица се оказа, че въпреки че Транспортната комисия отхвърли мерките на Макрон, текстовете са входирани за обсъждане от председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад.

По време на Съвета на лидерите на Европа премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио ТАяни и се обяви твърдо против обсъждането на промените, които ще доведат до фалити на транспортни фирми у нас. По думите му това е нарушение на правилника на ЕП, защото за първи път в пленарна зала се планира да влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия. Премиерът е категоричен, че решението за пакета "Мобилност" трябва да се вземе от следващия състав на ЕП.

Антонио Таяни е предложил отлагане на разглеждането на текстовете, но социалистите и либералите в Европарламента са гласували против. Така председателите на парламентарните групи са приели пакета "Мобилност" да е част от дневния ред на депутатите в Страсбург.

Решаващо оттук нататък ще е съотношението на силите днес в 18 часа българско време, когато евродепутатите ще гласуват дневния си ред.

Българските представители вече заявиха , че ще положат всички усилия, заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета "Мобилност" – да не се стига до гласуването на промените в пленарната зала. Битката им обаче ще бъде тежка, защото едва 8 страни от 28-те членки споделят българската позиция. В същото време се очаква пълна мобилизация на германци и французи в подкрепа на плана "Макрон". Ако те се окажат повече в пленарната зала, текстът ще се обсъжда и гласува от евродепутатите в сряда.

Пакетът "Мобилност" предвижда камионите да се прибират на всеки 4 седмици в страната, където е регистрирана фирмата, командировъчните на водачите да се пресмятат според ставките във всяка страна и също така – водачите да нямат право да спят в кабините на тировете си, а задължително в хотел. Срещу мерките българските превозвачи вече протестираха в Брюксел. Сега те са готови да протестират отново – ако текстовете стигнат до пленарна зала в сряда в Страсбург.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе