Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Три дни съборът в Рожен ще оглася Родопите

Три дни съборът в Рожен ще оглася Родопите

С минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Ница се откри съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен 2016“.
Управителят на фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев приветства гостите на събора с: Добре дошли в сърцето на Родопа планина, добре дошли на Роженските поляни, където тържествува българският дух. И допълни: Край нас е най-голямото българско знаме – 7800 кв.м. Три дни планината ще се оглася от гайди и родопски ритми. Три дни самобитни изпълнители от цялата страна ще покажат традиции, обреди и обичаи, съхранени от векове. Високо в Родопите, наследени от дедите ни фолклор ще докосне нашите сърца и звездите.
На голямата планина са й нужни големи човеци. Такава е Валя Балканска. Космическият й глас заедно с гайдаря Петър Янев се извиси над Роженските поляни с песента „Излел е Делю хайдутин“. Изпълнението беше специално, защото предаде традицията на малката Мария Дечева. Тя ще поеме песента, звездния път и силата на българския дух.
На откриването присъства председателя на Народното събрание госпожа Цецка Цачева. Присъстващите на Събора я посрещнаха с освиркване. Тя благодари за поканата на организаторите и каза: Никой не очакваше, че тази сутрин ще имаме поредния шок от атентата преживян в Ница, но мили приятели, ние трябва да се противопоставим не само със солидарната политика, която водим, а с нашата заедност така, както сме тук днес. Защото какво е красивата планина, чистото небе, чистата вода и земя, ако ни няма нас хората, ако не сме тук да пазим корените и традициите на нашите праотци.

Над 5000 са участниците във Фолклорния конкурс на Роженския събор – съобщиха от организаторите.
Най-малкият участник на сцена е Виктория Петрова на 3 години от село Зафирово, обл. Силистра, а най-възрастният участник е 85-годишният Стою Чонгаров.
На Роженските поляни тази година се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на България. На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции.
Присъстващите очакват с нетърпение концертите „Роженски звездоброй“ на 15 юли и „Родопска вечер“ на 16 юли.
Това е Родопа планина – чан до чан, песен до песен, цвят до цвят, обич до обич. Казват, че в тази планина след първото майчино мляко иде песента.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе