Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Г7 се събира в Канада

Г7 се събира в Канада

Днес в Канада започва срещата на лидерите на Г7. Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съюзници след решението му да въведе мита върху стоманата и алуминия и санкции за търговия с Иран.

Финансовите лидери на едни от най-близките американски съюзници вече изразиха недоволството си заради решението на американската администрация да въведе налози върху вноса на стомана и алуминий, създавайки условия за разгорещен дебат по време на срещата на върха.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се готви за трудни дискусии на форума. Тя изрази песимизъм за обща позиция на лидерите на най-развитите икономики в края на срещата им, както и за вероятността да убеди Доналд Тръмп да се откаже от митата върху стоманата и алуминия и санкциите по отношение на Иран.

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна обясни с цитат от Бисмарк защо не иска да коментира разговорите си с Тръмп.

По повод американските мита Еврокомисията обяви, че ще е готова с ответни мерки следващия месец. А външните министри на Германия, Франция и Великобритания настояха в общо писмо до Вашингтон Евросъюзът да бъде изключен от санкции заради търговия с Иран.

По-рано тази седмица стана ясно, че заради споровете с Тръмп срещата на върха може да приключи без съвместно изявление.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе