Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Погребаха руските подводничари до паметника за "Курск"

Погребаха руските подводничари до паметника за "Курск"

Четиринайсетте елитни руски офицери подводничари, загинали в секретен дълбоководен апарат в Баренцово море, бяха погребани днес на Серафимовското гробище в Санкт Петербург, съобщи РИА Новости.

Както беше в пазен в дълбока тайна трагичният инцидент, така и прощаването с жертвите мина при закрит режим без присъствието на медии и външни лица. Достъпът до траурната церемония, състояла се до паметника на загиналите през 2000 година моряци с подводницата "Курск",  беше ограничен. На медиите не бе позволено нито да присъстват на опелото в близката църква, нито на погребението. Въоръжена охрана следеше за достъпа до гробището.

Освен роднините на моряците, да се простят със загиналите подводничари, дойдоха главнокомандващият ВМФ Николай Евменов, заместник-министърът на отбраната Андрей Картаполов, представители на местните власти.

Всички загинали имат офицерски чинове

Пожарът в дълбоководния апарат, избухнал на 1 юли, е тръгнал от акумулаторния отсек, но подробности за случилото се не бяха съобщени.

 

Командир на секретния апарат АС-12 е бил 46-годишният Денис Долонский, участник в изследвания на Арктика и Антарктида, за които е получил звание Герой на Русия. Той оставя вдовица и две деца.

 

Герой на Русия е и капитан първи ранг Николай Филин (57 г.), който миналата година получил званието, връчено му лично от президента Владимир Путин. Той също оставя в Санкт Петербург съпруга с две деца.

Особена роля при трагедията на 1 юли изиграва 37-годишният капитан втори ранг Дмитрий Соловьев от Брянска област. По думите на военния министър Сергей Шойгу именно той спасява от горящия отсек граждански специалист и затваря люка след него. Така огънят не се разпространява из цялата подводна лодка.

Етикети:      

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе