Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Руски лекари не позволиха Навални да се мести

Руски лекари не позволиха Навални да се мести

Видният руски опозиционер Алексей Навални, който е в реанимация след предполагаемо отравяне, няма да бъде откаран в чужбина за лечение, защото според главния лекар на болницата в Омск, състоянието му е нестабилно. Това заяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, която окачестви това решение на лекарите като "заплаха за живота му",  тъй като там няма достатъчно добра апаратура, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В Туитър изтъкна, че е изключително "опасно той да бъде оставян в необорудванта болница в Омск, особено предвид факта, че все още не му е направена диагностика".

Според Ярмиш решението на близките на опозиционера не е достатъчно, за да бъде трансфериран в чужбина, тъй като лекарите са против това.

По-рано германски самолет с медицински екип, специализиран в лечение на пациенти в кома, излетя към Русия, за да транспортира Навални в известната клиника "Шарите". Парите за полета и евентуалното лечение на опозиционера в Германия са поети от частни лица, заявиха от неправителствена организация.

Засега руските лекари са изключили категорично коронавирус, инфаркт или инсулт, но официално версията за отравяне не е потвърдена.

Дясната ръка на Навални, Леонид Волков, заяви, че става дума за "политическо, а не за медицинско решение".

"Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност", написа той в Туитър.Със сигурност е по-добре да е на борда на един модерен самолет, отколкото в болницата в Омск, направете трансфера възможно най-бързо", призова Волков.

Специалистите са открили в организма на Навални опасно за околните вещество, заяви междувременно Иван Жданов, юрист на основания от опозиционера Фонд за борба с корупцията, като се позова на служителка в транспортната полиция.

"Служителката "показва на телефона си: ето веществото, което е открито (. . .) Това е следствена тайна, не можем да кажем, но това вещество е смъртоносно, това вещество представлява заплаха не само за живота на Алексей, но и за околните, всички наоколо трябва да бъдат със защитни костюми", каза юристът пред журналисти в Омск.

Вчера, след проблеми, свързани с това, че не донесла свидетелство за граждански брак, в реанимацията да го види беше допусната съпругата на Навални - Юлия.

От Кремъл заявиха, че са готови да окажат подкрепа, но изтъкнаха, че дали е имало отравяне, трябва да бъде доказано.

Навални е основния опонент на Кремъл. Публикациите му, разобличаващи корупцията на руския елит, са изключително популярни в социалните мрежи. В миналото Навални вече е ставал жертва на физически нападения. Организацията му и поддръжниците му често са подлагани на натиск и на съдебни процеси.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе