Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Руски измамници крадат Фейсбук профили

Руски измамници крадат Фейсбук профили

Мнима руска фирма се опитва да краде Фейсбук профили на нищо неподозиращи потребители. Това се усъщестява посредством лични съобщения, обещаващи 150 лв/седмично, ако човекът доброволно осигури достъп до профила си с цел външна реклама, пише Флагман.

Подобни схеми, наричани „фишинг“, дефинирани като злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация (потребителско име, парола и детайли на кредитна карта), са все по-често срещани в интернет пространството.

Въпросната фирма се представяла за рекламна агенция, която изпраща хитри предложения. Известието, което получава „мишената“ е тип реклама, която води с линк към определен сайт, където наемат профили на потребители, от които изискват достъп до парола и email и ги използват за реклама, като уж плащат по 150 лв. на седмица“

Момчето, което сигнализира за ситуация споделя, че умишлено се регистрирал с име и телефон за връзка на сайта, за да получи обаждане от „агент“ на фирмата.  И действително – само около час по-късно на телефона му, през руския номер +7 900 636-**-**, се включила въпросната Алена, която му обяснила, че от него не се очаква нищо друго освен да си даде: потребителското име, паролата, номер на дебитна карта или портфейл. А заплащането щяло да става по електронен път – през Yandex, KiWi, WebMoney, PayPal или банкова сметка.

Всъщност се оказало, че заплащането е 250 рубли на всеки 8 дни, а  не 150 на седмица, както било споменато по-рано. 

„Разбира се, веднага след като поиска от мен всичката лична информация, прекратих разговора, но съм убеден, че става въпрос за брутална измама, с която тези хора ще открадната десетки профили в социалната мрежа. Затова искам да предупредя за тази схема, за да може дори и най-технически неграмотните да не се подлъгват“, споделя потърпевшият.
 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе