Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

До 72 часа се чака ракетен удар срещу Сирия. Руската армия в готовност: Ще ги унищожим

До 72 часа се чака ракетен удар срещу Сирия. Руската армия в готовност: Ще ги унищожим

Светът е на прага на война.

Европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол предупреди авиокомпаниите да са предпазливи в полетите си над източното Средиземноморие заради възможно започване на въздушни удари по Сирия в следващите 72 часа, предадоха Ройтерс и БТА.

Според Евроконтрол може да бъдат използвани ракети въздух-земя и/или крилати ракети и е възможно от време на време да прекъсва функционирането на радионавигационната апаратура.

Междувременно руската армия е в бойна готовност, а посланикът на страната в Ливан заяви пред телевизията на групировката „Хизбулла", че изстреляните по Сирия ракети ще бъдат унищожени, а корабите и самолетите, които са използвани за атаката – унищожени.

Евроконтрол не уточнява произхода на потенциалните заплахи и се позовава на документ от Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването.

Предупреждението на Евроконтрол идва в момент, когато изглежда САЩ се готвят да нанесат военни удари по Сирия заради предполагаемата химическа атака от 7 април. Според някои съобщение източното Средиземноморие вече е "наситено" с бойни кораби, пише Dir.bg.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.

"В този контекст ние ще продължим да обменяме техническа и стратегическа информация с партньорите ни Великобритания и Америка, и през следващите дни ще обявим решението си", каза той.

Макрон добави, че ако има удари, те няма да са насочени срещу съюзниците на сирийското правителство, а срещу обектите, където се произвеждат бойни отровни вещества.

В Съвета за сигурност се стигна до сблъсък между САЩ и Русия, с чиято военна помощ Асад се бори с въоръжената опозиция в страната. В резултат нито Вашингтон, нито Москва успяха да прокарат свои резолюции по случая.

Към Средиземно море пътува американски самолетоносач, като ударната група съдържа и ред други кораби. Предполага се, че сред тях ще има и германска фрегата. Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че страната му може да се включи в удари по Сирия.

Междувременно руската армия е в бойна готовност, а посланикът на страната в Ливан заяви пред телевизията на групировката „Хизбулла", че изстреляните по Сирия ракети ще бъдат унищожени, а корабите и самолетите, които са използвани за атаката – унищожени, цитира bTV.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе