Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия разкри мащабна руска схема за пране на милиарди евро

Германия разкри мащабна руска схема за пране на милиарди евро

Германските власти обявиха, че са конфискували имущество на стойност 40 милиона евро и още няколко милиона евро в брой по време на разследване, свързано с голяма руска схема за пране на пари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Федерални следователи и прокурори от Мюнхен казаха, че конфискуваното недвижимо имущество се намира в Централна и Южна Германия. До конфискацията се е стигнало след тригодишно разследване на три физически лица, чиито имена не се съобщават. Около 6,7 милиона евро са били иззети от германски банки и още 11,2 милиона евро от банка в Латвия.

Според прокурори предполагаеми приходи от руската схема за пране на пари са били инвестирани в скъпи недвижими имоти в Германия.

Руската схема за пране на пари е предвиждала изнасянето на около 22 милиарда долара от Русия в Европа през банки в Молдова и Латвия посредством фиктивни компании.

На 19 февруари датската Данске банк заяви, че прекратява банковата си дейност в балтийските страни и Русия. Причината - разкритият случай за възможно пране на пари в Естония. По-рано естонският финансов регулатор забрани дейността на филиала на Данске банк в страната.

На 1 юли 2018 година естонската прокуратура започна разследване на обстоятелствата за възможно пране на пари с участието на служители на Данске банк в страната. По данни на датски медии през естонския филиал на банката за период от 2007-2015 година е изпрана огромна сума пари, включително от Русия и бивши руски републики. Общият обем на средствата се оценява на минимум 8 милиарда долара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе