Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия забрани вноса на алкохол от Молдова

Русия забрани вноса на алкохол от Молдова

Москва. Русия забрани вноса на вино и спиртни напитки от Молдова, заради съдържанието на примеси. Решението по всяка вероятност ще бъде прието от бившата съветска република като отплата заради курса й към сближаване с Европейския съюз, коментира Ройтерс.

Генадий Онишченко, председател на руската служба за защита на потребителите, заяви, че забраната, която влиза в сила от сряда, е наложена, защото Молдова не предприема действия за подобряване на качеството на продукцията си.

"Нямаме намерение да действаме като бавачка за молдовската икономика. Забраната е необходима стъпка, която направихме неохотно, но тя е единственият възможен начин да се реши сегашната ситуация. Имаше нарушения в техническата подготовка, съхранението и крайната продукция", допълни той.

Молдовският министър на икономиката Валерий Лазар заяви, че не знае за причините за руското решение. "Ще трябва да изясним къде свършват техническите проблеми с качеството на молдовското вино и къде започват политическите аспекти", посочи той.

Москва не е доволна от намеренията на Молдова да сключи споразумения за политическо сближаване и свободна търговия с ЕС през ноември, вместо да разшири връзките си с Русия.

По-рано този месец представител на Кремъл предупреди, че политиката на Кишинев може да доведе до ответна реакция от страна на Москва, включително и до намаляване на газовите доставки, на които Молдова силно разчита.

Украйна също стана обект на натиск от Кремъл, за да спре плановете си за евроинтеграция.

Износът на вино и спиртни напитки като коняк и водка носи големи приходи на Молдова. Продажбите за Русия, основен пазар на Молдова за алкохолни напитки, й донесоха 135 милиона долара миналата година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе