Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия втвърди позицията си срещу България

Русия втвърди позицията си срещу България

Русия втвърдява позицията си срещу България като отговор на острото изказване на българския външен министър Екатерина Захариева за "щиковете на Съветската армия”, които „донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии”.

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция", заяви говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в интервю за ТАСС, предава БТА.

Руските медиите вече излязоха със серия от  антибългарски коментари, а историк призова по радио „Говорит Москва” да се органичат чартърите до България, защото „българите наглеят” и трябва да се „отрезвяват”.

Днес реакцията от Захарова не закъсня. Тя коментира темата във Владивосток на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия,нашето посолство реатира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята”, каза Захарова. Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна", казва още тя.

Повод за скандала стана организирана от посолството на Русия изложба със заглавие "Освобождението на България", което после бе променено в 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Политическият скандал бързо се пренесе и в сферата на туризма. Несебър стана първата арена на сблъсъци между българи и руснаци.

Рускиня публикува вчера в социалните мрежи видео как е блъскана и псувана от служителка в заведение, защото искала да си измие ръцете, а и поискали 1 лев. Днес собственикът на ресторанта обясни, че блъскана е неговата служителка и че безплатна тоалетна има само за гостите, а не за всеки, които се разхожда по улиците.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе