Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия и Турция ще разработват оръжие

Русия и Турция ще разработват оръжие

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара може да пристъпят към разработката и производството на високотехнологична военна техника, предаде ТАСС.

"Ние напълно можем да пристъпим към съвместно разработване и съвместно производство на високотехнологична военна техника", каза Путин на пресконференция след преговорите с руския президент Реджеп Тайип Ердоган, който му гостува в Москва.

Руският президент заяви, че е обсъдил с турския си колега темата за доставката в Турция на противовъздушни ракетни системи S-400 (на снимката), както и други настоящи и бъдещи проекти за военно-техническо сътрудничество на двете страни.

"Обсъдихме състоянието на сътрудничеството между Русия и Турция във военно-техническата сфера, по-специално изпълнението на договора за снабдяване на Турция с противоракетни ракетни системи S-400 "Триумф". Стана дума и за други настоящи и бъдещи проекти в рамките на военно-техническото сътрудничество",  каза Путин на пресконференция след разговорите си с турския президент.

На общата пресконференция Ердоган пък заяви, че покупката на S-400 от Русия е суверенно право на Турция. Ние вече сме подготвили пътна карта за реализиране на сделката за S-400, направихме съответните стъпки, всичко вече е завършено, каза турският президент.

Ако ние сме се договорили вече и сме подписали това споразумение, естествено ние ще продължим да се придвижваме напред. Това е наше суверенно право, това е наше решение, никой не може да иска от нас да се откажем от него, каза той. Според Ердоган първите доставки на С-400 се очакват през юли, допълва Франс прес.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия преговарят за доставка на S-400. През септември 2017 г. Москва потвърди сключването на договора. Тогава Ердоган каза, че вече е извършено авансово плащане по договора. САЩ все още се опитват да попречат на Турция да закупи S-400, за да могат да продадат своите системи "Пейтриът".

Американското правителство призова Турция да избере между руските системи и американския изтребител F-35, който Турция също иска да купи. САЩ преустановиха миналата седмица временно доставката на Турция на оборудване за тези самолети, но обучението на турски пилоти продължава.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе