Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Обама: Русия трябва да се изтегли от границата с Украйна

Обама: Русия трябва да се изтегли от границата с Украйна

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама заяви в петък, че струпване на руски войски на границата с Украйна е необичайно и призова Москва да изтегли армията си обратно и да започне преговори с Киев за намаляване на напрежението.

"Виждаме различен вид войски струпани покрай границата под прикритието на военни учения", каза Обама пред CBS. "Но те не е нещо, което обикновено Русия прави."

Обама заяви, че това може да не е нищо повече от опит за сплашване на Украйна, но също така може да бъде предвестник на други действия.

САЩ наблюдават струпване на руски войски по границата с Украйна, но не виждат признаци да е започнало пролетното учение, с което Москва обяснява присъствието им там, заяви министерството на отбраната във Вашингтон, цитирано от Ройтерс".

Американски и европейски агенции за сигурност смятат, че на западната граница на Русия в момента са разположени над 30 000 военни. Украински източници твърдят, че от другата страна на границата са части от елитни руски подразделения като Кантемировската танкова дивизия и Таманската мотострелкова дивизия, а на близките полигони са няколко батальона от Псковската и Тулската десантни дивизии.

От Пентагона посочват, че имат уверения от министъра на отбраната Сергей Шойгу, че тези войски са за маневри и няма да навлизат в Украйна.

"Не забелязваме характерните признаци, че тези учения действително се провеждат", заяви контраадмирал Джон Кирби, говорител на министерството на отбраната на САЩ. На среща с медиите той допълни: "Но това, че не регистрираме подобни индикации в момента, не означава, че те няма да се появят. Руснаците ясно заявиха, че намерението им е да проведат учения и да не прекосяват границата. Очакванията ни са те да удържат на думата си".

Ройтерс цитира американски и европейски източници, запознати с развоя на събитията по украинската граница, според които специалисти от двете страни на Атлантика смятат, че е налице продължаващо забележимо струпване на руски войски, макар да има и ротация на някои части към и от зоната на разполагане.

Източниците говорят за пехотни и бронирани части с ограничена въздушна подкрепа от десетки атакуващи хеликоптери. Забелязани са и бойци в униформи без опознавателни знаци, поради което не може да се разбере дали са някакви доброволци или прикрити спецчасти, подобни на тези, с които бе окупиран Крим преди анексирането му.

Кирби не даде подробности за това какви точно са руските войски в района, но потвърди, че те са с численост и капацитет, даващ им широк спектър от възможности за действия.

Уолстрийт джърнъл допълва информацията с твърдения на американски официални лица, че тези части активно прикриват дейността си, изграждат снабдителни линии и събират храни и резервни части. Това може да се тълкува и като подготовка за продължителен престой или за осигуряване на тилова инфраструктура за навлизане в Украйна.

Изданието коментира, че в разузнавателните среди в САЩ са изнервени и поради неуспеха си да научат навреме, че Путин наистина иска да окупира и анексира Крим, какт и че продължават да не разбират докрай мотивите и логиката му. Не е известно още дали президентът изобщо има някакъв план, макар ме завземането на Крим според командващия обединените сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав е протекло "като по часовник".

"Наистина става дума за намеренията на ръководството. С кого Путин споделя плановете си, ако изобщо го прави?", казва високопоставен представител на администрацията на президента Барак Обама. "Очевидно той си подрежда нещата така, че ако поиска, може внезапно да влезе в Украйна. Въпросът е дали е взето политическо решение за това."

В четвъртък секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий говори за близо 100-хилядна руска армия по границите на страната, целяща да провали провеждането на предсрочните президентски избори на 25 май. Но според американците това е доста над реалното, макар че маскировката също им пречи да определят броя и възможностите на тези части.

"Пък и не е толкова важна числеността. В момента те имат достатъчно, за да навлязат и са в подходящия състав, за да бъдат опасни. Това, което има значение, е целта. И ние нямаме ясна представа каква е тя", каза американски представител.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе