Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия присъедини Кримския полуостров

Русия присъедини Кримския полуостров

Москва. Кримският полуостров се счита за част от Руската федерация от вторник, 18 март.

Договорът бе подписан във вторник от руския президент Владимир Путин, ръководителят на държавният съвет Владимир Константинов, министър-председателат на новата република Сергей Аксионов и кметът на Севастопол Алекси Чалий.

Първата стъпка бе в понеделник вечер, когато Путин подписа указ "За признаването на Република Крим". В понеделник по обед пък той подписа "междудържавен договор за приемането на република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти".

Подписът под договора беше поставен след реч на президента, белязана от патриотичен плам и от антизападна риторика, която той произнесе пред депутатите, пред руските губернатори и пред членовете на руското правителство. Руският химн прозвуча веднага след подписването на договора в залата, в която се състоя церемонията.

"Република Крим се смята за приета в Руската федерация, считано от датата на подписване на споразумението", беше посочено малко след това в изявление на Кремъл.

Въпреки че този документ влезе незабавно в сила, руските депутати трябва да ратифицират закон, включващ в Руската Федерация два нови субекта - Крим и Севастопол, който има специален статут. Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко.

В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията. Така че съвсем скоро Република Крим вероятно ще стане 84-ият, а Севастопол - 85-тият субект на федерацията със статут на град с федерално значение.

Референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури, заяви Владимир Путин пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията. За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, каза той и изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". Путин отбеляза същевременно, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи".

Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, понеже "нямало необходимост от това", заяви президентът на Русия. "Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това право", добави той.

Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, заяви Путин, след което обясни, че легитимни власти в Украйна няма и "много държавни органи са узурпирани от самозванци". А Крим, по думите му, е "стратегическа територия, която трябва да се намира под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски".

Според него събитията в Украйна представляват преврат, чиито главни изпълнители били "националисти, неонацисти, русофоби и ансемити", които вкарали в действие "и терор, и убийства, и погроми".

"Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният", каза Путин, имайки предвид разпадането на бившия Съветски съюз, след което добави, че Русия "не иска да разделя Украйна". "Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава", посочи той и призова украинците да "не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони".

"Ние не искаме да разделяме Украйна", каза той. Според него обаче Крим "фактически може да бъде само руски".

Путин обвини САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН. След разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави, каза Путин и призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум. "Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция", каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент.

"Кой знае защо това, което може за албанците в Косово, се забранява на русите, украинците и кримските татари в Крим. Защо?", попита Путин.

По думите му в Крим ще има три пълноправни държавни езика - руски, украински и кримско-татарски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе