Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия се фръцна за аферата „Навални“

Русия се фръцна за аферата „Навални“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални, и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари "бързат" да употребяват думата "отравяне"

"Първо трябва на открием веществото, да се установи, какво е станало причина за това състояние. С други думи за едно разследване трябва да има повод. Засега констатираме с вас, че пациентът се намира в кома. Ако бъде установено веществото, и ако бъде установено, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще стане повод за разследване", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

"Работата е там, че германският ми колега веднага започна да говори за голяма степен на вероятност или вероятност за отравяне", каза говорителят на Кремъл и добави: "Тук можем само частично да се съгласим. Защото, тогава той трябваше да каже, че има също вероятност за еди-кой си вариант, трети и четвърти. Това са все варианти, който бяха разглеждани от нашите лекари, но да се говори само за един вариант - смятаме това за неправилно на този етап".

"Разбира се, че нашите лекари са готови и сами да предоставят пробите от първите анализи и разчитат да предложат на германските си колеги да обменят информация и различен биологичен материал", допълни Песков.

В разговора си с журналисти говорителят на Кремъл заяви, че не смята, че има тенденция за покушения върху критици на руския президент Владимир Путин, отбеляза ТАСС.

"Това не е така. Не мога да се съглася с вас, че това е някаква тенденция", заключи Песков.

Твърденията, че Навални е бил отровен, са прибързани; клиничната картина не е типична за подобни ситуации, заяви Сергей Шигеев, шеф на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза към здравните власти на град Москва.

"В медиите се публикуват много сведения за евентуалното отравяне като за доказан свършен факт. След внимателно проучване на всички сведения, представени в медиите смятаме, че чуждестранните ни колеги прекалено избързват с изводите", каза той.

По думите на Шигеев в момента е ясно "единствено, че у пациента е установена намаляла активност на холинестеразата, оттук се прави извод, че става дума за отравяне с инхибитори на холинестеразата". "Този извод е прибързан, тъй като не е доказан", посочва специалистът и добавя, че не се знае колко е намаляла активността на холинестеразата, не е установено и веществото или веществата, които са допринесли за това.

"Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, широко използвани в неврологията и психиатрията, които всеки може да взема по едни или други причини", отбеляза експертът.

Подобни препарати може също да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение, добави той.

Германските лекари, които лекуват Навални в берлинската болница "Шарите", заявиха вчера, че той е бил отровен, преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица. Първоначално опозиционерът бе настанен в болница в сибирския град Омск. Лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата. Главният токсиколог на региона и началник на клиниката по отравяния в сибирската болница Александър Сабаев съобщи впоследствие, че изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе