Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия и Франция не се разбраха за Сирия

Русия и Франция не се разбраха за Сирия

Москва. Русия заяви във вторник, че все още подозира, че атаката с химически оръжия в Сирия на 21 август е извършена от бунтовническите сили, въпреки доклада на ООН следователите, който според Франция показва, че правителството стои зад атаката, предаде Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров и френският външен министър Лоран Фабиус обявиха противоположните мнения на страните си след разговори в Москва, един ден след като следователите потвърдиха, че смъртоносен нервопаралитичен газ зарин е използван при нападението.

"Ние имаме много сериозни основания да смятаме, че това е провокация", каза Лавров за атаката, при която САЩ твърдят, че са убити повече от 1400 души.

Лавров, чиято страна е най-важният съюзник на сирийското правителство в гражданската война, каза, че е имало "много провокации" от страна на бунтовниците срещу правителството на президента Башар ал-Асад и допълни: "Всички те имаха за цел да се провокира външна намеса. "

Той каза, че докладът на ООН доказва, че химическите оръжия са били използвани, но че "няма отговор на редица въпроси", включително къде са били произведени оръжията.

Говорейки заедно с Лавров по време на съвместна пресконференция след разговорите им, Фабиус заяви, че докладът е убедителен.

"Когато погледнете количеството газ зарин използвано, векторите, техниките, които стоят зад това нападение, както и други аспекти, не може да има съмнение, че режимът на Асад стои зад това", каза Фабиус.

Двамата министри признаха, че въпреки разговорите, различията между Париж и Москва остават, макар че те имат обща цел - да намерят политическо решение за прекратяване на кървавата баня в Сирия. "Имаме някои различия относно начина за постигане на тази цел", заяви Лавров. Фабиус, от негова страна, говори за "различия в подхода към методите".

Лавров беше категоричен, че резолюцията, която Съветът за сигурност трябва да приеме за унищожаването на химическите оръжия на Сирия, няма да бъде въз основа на глава 7 от Устава на ООН, предвиждаща възможността за санкции и дори за прибягване до сила. "Резолюцията, която трябва да одобри решението на Организацията за забрана на химическите оръжия, няма да бъде въз основа на глава 7, заявихме това ясно в Женева", отбеляза Лавров.

Франция защитава силна и обвързваща резолюция, предвиждаща последици за режима на Дамаск в случай на неспазване на задълженията си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе