Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

В Русе не познават джихадиста Реджеб

В Русе не познават джихадиста Реджеб

Българинът играел ролята на свръзка в бригадата "Ал Андалус"

Никой в Русе не познава и не може да си спомни за Дениз Ибрям Реджеб. Това установи проверка на "Стандарт", след като испанските медии гръмнаха, че роден в дунавския град 35-годишен мъж е сред заловените от мадридската полиция терористи ислямисти. Водената от мароканеца Лахчен Икасриен бригада "Ал Андалус" бе разбита, а в ареста се оказаха девет души.

Вчера от Мадрид уточниха, че групата джихадисти не е планирала атентати на територията на Испания. Уточнението бе направено заради съвпадението на ареста с приготовленията за коронацията на бъдещия крал Фелипе VI.

Вчера съдът остави в ареста терористичната група, която се състои от етнически мароканци и аржентинец, обърнат наскоро в исляма. Последният член на бригадата е 35-годишният Дениз Реджеб от Русе. Участието на българина остава неясно. В схемата, подадена от испанската полиция, неговата роля е описана като "свръзка". Бригадата "Ал Андалус" досега е вербувала, обучила на военни тактики и изпратила в Сирия и Ирак най-малко девет джихадисти. Двама от тях вече са намерили смъртта си на бойното поле. Според непотвърдени информации в испанската преса нашенецът Дениз Ибрям и аржентинецът Сезар Родригес също е трябвало скоро да се присъединят към Ислямската държава на Ирак и Леванта, чиито отряди се бият на два фронта срещу армиите на Асад и Малики. Бригада "Ал Андалус" е поддържала връзки със салафитски движения във Франция, Белгия, Мароко, Тунис, Египет, Турция и Сирия, обяви испанското вътрешно министерство. В "свещената война" в Леванта участват поне 50 испански граждани, които трупат боен опит и се считат за заплаха от специалните служби.

Харизматичният водач на испанската клетка Икасриен на младини се е препитавал като градинар, готвач и строител в различни градове на Испания и Мароко. Бил е арестуван за разпространение на хашиш, за което е лежал три години в затвора. 47-годишният салафит е ученик на сирийския шейх Абу Дада - първопроходеца на джихада в Испания, който организира терористичните актове в Мадрид през пролетта на 2004 г. Братът на един от тогавашните атентатори - Мохамед Афала, също е член на "Ал Андалус" и се издирва от полицията. През 2001 г. Лахчен Икасриен е заловен в Афганистан и прекарва близо 4 години в щатския затвор "Гуантанамо".

Не е ясно как русенецът Реджеб се е свързал с "Ал Андалус", нито пък как и откога се е озовал в Испания.
На запитване на "Стандарт" от полицията в Русе отказаха информация за лицето Дениз Реджеб и задграничните му пътувания, позовавайки се на законови разпоредби за защита на личните данни. Според запознати мъж със същите имена има стара адресна регистрация на русенския булевард "Цар Освободител". Вчера в квартала никой не се сети за Дениз. Адресът се намира на пъпа на града, на едно от най-оживените кръстовища в центъра на дунавския град. Намиращите се на мястото стари къщи и малки блокчета основно се дават под наем. Местните твърдят, че квартирантите често са различни, най-вече в таванските помещения. А по-стари наематели считат, че последните 10-на години подобно лице не е живяло на адреса.

Бърлогата на "Ал Андалус" с барбекю и басейн

Само на 25 км от Авила, столицата на едноименната испанска провинция, и само на час път с кола от Мадрид, сред скалистите склонове на Сиера де Гредос, лидерът на терористичната клетка, изпращала джихадисти за Сирия и Ирак, Лахчен Икасриен, е намерил идеалното тайно местенце, от което да командва структурата на бригада "Ал Андалус", в която се оказа, че има и българин. Това писа вчера в репортаж от бърлогата на екстремистите испанският в. "Ел Мундо".

Прашен черен път покрай гробище е единственият начин да се стигне до Санта Крус де Пинарес, село с 200 жители, където се намира махалата Бернабе, където всъщност се е извършвала радикализацията на бъдещите бойци на ИДИЛ. "Парцелът го купи бащата на жена му преди 15 г.", казва служител на местното кметство. Тоест, посочва "Ел Мундо", по същото време, когато терористът е станал част от афганистанските бунтовници. И така, когато се върнал в Испания през 2011 г., Икасриен си имал вече идеално убежище.

"Ел Мундо" описва имота от 1200 кв. м като полуизоставен, обграден от телена мрежа, която позволява да се види, че в него има барака, малък басейн и селскостопански склад. Тук главатарят идвал през уикендите. "Идваха той, жена му и двете им деца - момиченце на 7 г. и момченце на 10. Понякога водеха със себе си и приятел", обясни Хосе Фернандес, съсед на джихадиста. И добавя, че понякога семейството си правело барбекю на двора. И въобще не се криели и правели всичко пред погледа на комшиите както всички останали. "Идваха и преспиваха в събота и си тръгваха в неделя", добавя съпругата на Фернандес, Вилма Сакристан. "Както всички, които идват от Мадрид, за да прекарат уикенда в планината", добавя селянката. По думите й "прекарваха много време в градината - децата си играеха в басейна, а те се хранеха навън". Местната жителка била сигурна, че са идвали и миналия уикенд. А в понеделник сутринта с изненада забелязала, че в двора на комшиите й е пълно с полицаи, които два часа претърсвали къщичката.

Вчера деветимата задържани, сред които и русенецът, трябваше да бъдат разпитани от съдията от Аудиенсия Насионал (Специализирания съд на Испания), Пабло Рус.

БГ следата на три пъти излезе фалшива

Три пъти пъти досега българска следа се е промъквала в свързани с радикалния ислям сюжети. Месец след атентата в Мадрид на 11 март 2004 г. в София, по искане на испанските власти, е арестуван хасковлията Тони Радев Миленов (познат и като Тунджай Рамадан Рашид). Повод за подозренията към него е намерено копие от паспорта му в апартамента на един от атентаторите - Серхан бен Фахмет, по прякор Тунизиеца, който се самовзриви в жилище в мадридския кв. "Леганес", заедно с още шестима терористи.

Българските власти установяват, че Миленов е напуснал Испания на 3 март, седмица преди самоубийствените бомбени атентати в столицата, отнели живота на 191 души, сред които и четирима българи. Българските и испанските следствени органи свалят от него всички подозрения, че е бил свръзката на терористите с "Мюсюлмански братя", а също, че е организирал доставката на оръжия по БГ канали.

През пролетта на 2011 г. чешката полиция арестува трима българи, трима дагестанци и двама молдовци за съпричастност към терористичната групировка "Джамаат шария", действаща в Северен Кавказ. Тримата нашенци са Мариела Рамадани, нейният бивш съпруг Ибрям Ибрямов и брат й Даниел Калчев от Сливен. Те са въртели будка за сандвичи в Прага. Като обвиняеми са привлечени Мариела и Ибрям, който е бил един от лидерите на клетката и е изготвял фалшиви паспорти. Ибрямов е осъден на 5 г. затвор, бившата му жена получава 4-годишна присъда. В хода на процеса обаче отпадат обвиненията в съпричастност към "Джамаат Шариа" и подпомагане на терористична дейност и де факто те са осъдени за подправяне на лични документи.

Миналата пролет влиятелен лондонски изследователски център и експертът по радикални ислямистки движения Аарон Зелин съобщиха, че БГ джихадист е загинал в Сирия. Впоследствие се разбра, че е станала комична грешка. Всъщност става дума за дагестанеца Салман Болгарский, чиято фамилия е объркала специалистите. Болгарский е един от главните пропагандисти на Емират Кавказ и по време на джихада в Сирия бе в състава на чеченските отряди.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе