Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Румънците искат пълна промяна

Румънците искат пълна промяна

26 години след революцията съседите са отново на улицата

Корупцията убива е насловът на протестите, които нямат лидери и не търпят политици

Преди година корупционни скандали тресяха Румъния. Тогава стана ясно, че договори за милиарди евро със софтуерния гигант "Майкрософт" от 2001 г. и с Европейския авиационен консорциум (ЕАДС) от 2004 г., сключени със съмнителни обществени поръчки, са нанесли щети за държавата на стойност от милиони евро. Днес румънците вече са на мнение, че корупцията убива. Седмица след като пожар в нощен клуб уби 44 души, страната се тресе от протести. Какво се случва в Румъния и какви са исканията на северните ни съседи? "Стандарт" потърси отговорите на място.

В навечерието на 26-ата годишнина от революцията, свалила от власт диктатора Николае Чаушеску, Румъния отново е залята от протести. От близо седмица площадът пред университета, където се роди революцията от 1989 г., събира хиляди млади хора, повечето от които не са били родени, когато страната им скъса със стария режим. "Дядовците ни участваха във войната. Бащите ни направиха революцията преди 26 години. Сега е наш ред да направим нещо". Това се носи из площада.

Протестите в Букурещ са мирни. Хората се събират в центъра на града, за да изразят желанието си за промяна.

Скандират, надуват вувузели

Носят плакати, не се конфронтират с полицията и не блокират града. Контрапротести няма.
"Мирен е протестът ни, защото се опасяваме, че някоя партия може да го яхне. Искаме промяна в цялата система, защото мафията и корупцията спъват цялата държава. За съжаление повод за всичко това стана пожарът в нощния клуб. Не трябва да се чакат подобни трагедии", казва 21-годишният студент Корнел, който в свободното си време работи като механик. "Всяка вечер съм тук. Искаме си обратно държавата", добавя колегата му Костин.
Демонстрациите в Румъния принудиха премиера Виктор Понта да подаде оставка, за която северните ни съседи настояваха отдавна. Заедно с премиера се оттегли и кметът на 4-ти сектор в Букурещ, където се намира злощастният клуб "Колектив".

Оставките на двамата политици обаче не спряха народното недоволство

"Журналист съм във в. "Адевърул", но не съм тук по работа. Дойдохме с колегите, защото имаме приятели, които са сред ранените и още са в болница", казва Моника Крайник, която е прехвърлила трийсетте. Зад гърба й младежи опъват на сградата на университета транспарант с надпис "Корупцията убива".

"Миналата седмица румънците искаха оставки. Сега искат да се промени политическата система. Трудно е обаче, защото протестът няма лидер. Има няколко групи, които видях тази вечер с различни искания. Жалко е, че хиляди хора излизат по улиците и не знаят какво да искат и какво да правят", добавя тя.
Някои от протестиращите носят маски на анонимните.

С всеки изминал ден исканията стават повече

Има демонстранти, които са излезли на улицата в защита правата на животните. Мнозинството обаче твърди, че иска пълна промяна.

"Не искаме да заменим един човек с друг. Има оставки, но те не са достатъчни. Целта ни е да изкореним корупцията, която е пуснала корен навсякъде. Искаме повече професионализъм и прозрачност. Готови сме да се борим за това", казва на свой ред 40-годишният Октавиан, който носи плакат с надпис "Простете, че мълчахме толкова дълго. Ние също сме виновни".

"Трудно е все още да дефинираме какво се случва в Румъния. Но не е изключено да ставаме свидетели на нова революция". Така обобщиха положението чуждестранни журналисти, които се бяха събрали на конференция за свободата на словото в букурещкия хотел "Мариот".
До какво ще доведат събитията в северната ни съседка, ще покаже времето. Румънците обаче са решени да имат главна роля в бъдещите процеси. Цитат от "Евангелието от Йоан" е най-често срещаният плакат на демонстрациите. "Без мене не можете да вършите нищо", се казва в глава 15 стих 5.


Трагедията отприщи гняв, потискан дълго време

Не можем за ден да наваксаме онова, което не сме направили за 25 години, казва Лука Никулеску

Лука Никулеску е главен редактор на радио "Франс ентернасионал" Румъния в Букурещ, където работи от 20 години. Участва в тв предавания и работи като кореспондент на някои френски издания в Румъния.

- Г-н Никулеску, няколко оставки вече са факт. Какво още искат румънците?

- Това е големият въпрос. Формулировките всъщност са няколко. Хората всъщност казват какво не искат. Не искат корупция, не искат система, която не функционира. Надигат се гласове срещу инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Това е бунт. Румънците са гневни. И това е потискан гняв, който избухна след трагедията в нощния клуб. Все пак от миналата година в Румъния текат промени след победата на Клаус Йоханис на президентските избори. Нещата тук са динамични. Часове преди първата демонстрация миналата седмица никой не е предполагал, че толкова много хора ще излязат на улицата.

- Трябваше ли обаче да се стигне тази трагедия, за да излязат толкова масово румънците по улиците?

- Пожарът в нощния клуб беше капката, която преля чашата. Много неща се случиха в последно време, на които властта не отговори подобаващо. Румънците очакваха промяна след избиране на Йоханис за президент. Премиерът беше обвинен в корупция, но не подаде оставка. Преди месец пък моторист от кортежа на вицепремиера загина. Тогава си дадохме сметка, че вицепремиерът няма право на официален кортеж и съответно е злоупотребил със служебното си положение. Така след трагедията в нощния клуб недоволството се насочи към властта.

- Бяхте ми споменали, че румънците са в шок от случилото се...

- Това е най-голямата трагедия, която преживява румънското общество. Наистина става дума за голям шок по няколко причини. Първо, това се случва в Букурещ. Освен това жертвите на пожара са представители на най-динамичната част от румънското общество. Повечето от тях са на възраст между 25 и 35 години. Сред тях има архитекти, журналисти, IT специалисти. Всички съвременни и динамични румънци се припознават сред тези жертви. Всеки си дава сметка, че е можел да бъде на тяхното място. Имам много приятели, които посещават този клуб. Слава Богу, много от тях не са били тази вечер там. Скръбта е много голяма, защото много от ранените са в тежко състояние и при всяко едно ново съобщение за смъртен случай болката става още по-силна.

- На протестите останах с впечатление, че хората изпитват чувство за вина заради трагедията. Така ли е?

- Така е. Чувство за вина е обхванало цялото румънско общество. Хората си дават сметка, че корупцията съществува, защото самите те я допускат. За да има корупция, са нужни две страни - единият корумпира, а другият е корумпираният. За съжаление всеки има принос. Или даваш бакшиш, за да може детето ти да учи в по-добро училище, или пък даваш пари в болницата, за да си сигурен, че ще те лекуват. Така че всеки има вина.

- Наистина ли корупцията в Румъния е достигнала нива, които са нетърпими?

- Смятам, че корупцията е намаляла, но говорим за нея толкова много, защото антикорупционните власти са много активни. Преди десет години имаше много повече корупция отколкото днес. Тогава се сключваха големите договори. Днес има висши ръководители, които са в затвора заради лошите практики. Не смятам, че Румъния е по-корумпирана от своите съседи.

- Румънците искат пълна промяна. Възможна ли е тя?

- Въпросът е дали можем да променим всичко от днес за утре. Отговорът е "Не". Не можем за един ден да наваксаме онова, което не сме направили 25 години. Има промени, които са факт следи идването на Йоханис на власт. Пример за това е законът за политическите партии. До преди няколко месеца беше много трудно да се създаде нова партия. За това бяха нужни 20 000 членове, а днес са достатъчни само трима. Това би могло да предизвика динамика в политическия живот, който е блокиран между левицата и десницата. Имам чувството, че традиционните партии се дават сметка, че има промяна в румънското общество.

- Какво да очакваме занапред?

- За момента прогнози не могат да се правят. Преди по-малко от седмица никой не е предполагал, че правителството ще падне толкова бързо. След като си отиде кабинетът, никой не предполагаше, че демонстрациите ще продължат. Освен това протестите обхващат вече цялата страна.

Версии за палеж на нощния клуб

Нощният клуб в Букурещ, където се разигра трагедията, почернила Румъния, днес отново привлича хора, но за да почетат паметта на жертвите. Купища цветя закриват входа му. Снимки на жертвите, писма, детски рисунки, свещи, послания. Тягостно мълчание цари пред "Колектив", където само преди седмица всяка вечер са се извивали опашки с желаещи да се забавляват в нощния клуб. Някогашното място за купон от седмица вече е паметно място, напоено с много сълзи. Скръб и гняв. Това се усеща. Малцината склонни да говорят са убедени, че пожарът не е нещастен случай. "Умишлено е запален клубът заради застраховките", смята млад мъж, дошъл да остави цвете. "Мои приятели са били тук в злощастната вечер, но за щастие излязоха невредими . Разказаха ми, че е миришело на газ. Смятам, че виновни са собствениците, които не са допускали, че ще се стигне до толкова голяма трагедия", допълва мъжът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе