Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Протестиращи от Добрич се отправиха към румънската граница. Шуменци блокираха АМ "Хемус"

Протестиращи от Добрич се отправиха към румънската граница. Шуменци блокираха АМ

Около 400 автомобила от Шумен напълно блокираха АМ "Хемус" при пътен възел "Белокопитово". Протестите в Добричко се разрастват. Към недоволството се присъединяват и жителите на Генерал Тошево. Автоколона потегли към границата с Румъния при Кардам. Исканията включват и повече работни места в малките общини. Във Варна 40 коли се включиха в протеста.

Днес през деня БНР информира, че протестни демонстрации са организирани в десетки градове в страната. Вълната от недоволство бе породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия. На няколко места се очаква блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала „Тракия“ и гранични пунктове.В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. "Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е заради световния пазар, а защото (властите) с това нещо се опитват да потушат народа", смята Бъчварова. 

Трудно е да се каже колко са точно протестите в страната, като се има предвид, че паралелно се организират в социалните мрежи нерегламентирано заяви вътрешният министър Младен Маринов. От сутринта МВР има информация за слабо присъствие от протестиращи в Хасково, Пловдив, Силистра, Пазарджик, Добрич. Организирано придвижване към София се очаква от Пловдив и Пазарджик. Все още не е потвърдено коли да пристигнат от Благоевград. Маринов съобщи още, че МВР има сигнали за провокатори. Полицията е взела необходимите мерки да не се стига до ексцесии. За днешните протести в цялата страна са мобилизирани над 2000 души, половината от тях са по улиците на София. Предвидени са и патрулки, които да ескортират протестиращите от Пловдив и Пазарджик.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе