Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

„Ройтерс“: Ердоган претърпя тежък неуспех!

„Ройтерс“: Ердоган претърпя тежък неуспех!

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежък неуспех, след като за първи път насам от 25 г. управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) загуби контрол над столицата Анкара за първи път и може би ще обяви поражение в най-големия град в страната – Истанбул, съобщава „Ройтерс“, цитирана от „Фокус“.  

Ердоган, който доминира в турската политика след идването си на власт преди 16 г., води неумолима кампания в продължение на два месеца преди гласуването, което той определи като „въпрос на оцеляване" за Турция.  

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващото подкрепящо медийно отразяване не успяха да му спечелят убедителен резултат в Истанбул. Според агенцията причината е икономическият спад в страната, който е оказал силно влияние върху избирателите.  

Турските телевизионни оператори заявиха, че кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Мансур Яваш е спечелил ясна победа в Анкара, но претендентите за кметския пост в Истанбул имат толкова близки резултати, че и управляващи, и опозиция обявиха победа.

В третия по големина турски град Измир традиционно спечелиха кемалистите с голяма преднина пред партията на Ердоган.   

„Хората гласуваха в подкрепа на демокрацията, те избраха демокрация", заяви лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, обявявайки, че неговата РНП е спечелила в Анкара и Истанбул, и е задържала крайбрежната си крепост – Измир, третият по големина град в Турция.

Държавната агенция Anadolu Agency предаде, че ПСР ще обжалва резултатите в някои райони на столицата. В Истанбул ПСР обяви, че бившият премиер Бинали Йълдъръм е победил съперника си от РНП Екрем Имамоглу със само четири хиляди гласа. На свой ред последният твърди, че има преднина от 28 000 души пред Йълдъръм.  

В реч пред поддръжниците си в Анкара Ердоган изглежда демонстрира приемане на поражението на ПСР в Истанбул, въпреки че заяви, че повечето квартали в града са подкрепили неговата партия. Партията ще обжалва резултатите, ако е необходимо, добави турският президент.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе