Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Родата на Шуми до него на рождения му ден

Родата на Шуми до него на рождения му ден

Михаел Шумахер ще посрещне в кома 45-ия си рожден ден утре. Легендарният пилот обаче ще бъде в компанията на най-близките си хора. До леглото му в интензивното отделение на университетската болница в Гренобъл ще бъдат допуснати брат му Ралф, съпругата Корина, синът Мик, дъщерята Джина-Мари, баща му Ролф и тъщата Габриеле. Там ще е и най-довереният му приятел - шефът на международната автомобилна федерация Жан Тод. Състоянието на Шуми продължава да бъде критично, но стабилно и без влошаване. Той се бори за живота си, който е в опасност от тежките травми и кръвоизливи на мозъка, получени при падане на ски във Френските Алпи на 29 декември. За да бъде овладяно критичното му състояние, лекарите го държат в изкуствена кома. Лекуващият екип се въздържа от коментари. Появиха се обаче информации, че седемкратният световен шампион във Формула 1 може да остане завинаги в кома. Sky Sport Italia разгласи тази новина, позовавайки се на член на семейството му.

"Ситуацията остава същата. Травмите на мозъка на Шумахер са много сериозни и ако той оцелее, последствията ще останат до края на живота му", това заяви професор Жан-Франсоа Пайен, завеждащ отделението по реанимация в болницата. Персоналът на лечебното заведение е получил забрана да разговаря с представители на медиите. Журналистите, чийто брой надхвърля 100, бяха помолени да напуснат болницата. Официално това бе мотивирано с факта, че използваната техника, особено осветителната, пречи на пилотите на спасителните хеликоптери, които ежедневно пристигат в клиниката. Единствената официална информация идва от личната говорителка на пилота - Сабине Кем. "Мислим ден за ден", каза тя.

Междувременно изскочи и нова версия за инцидента, според която Шуми се опитал да спаси дете, преди да се пребие. "В неделя сутринта Шумахер и синът му Мик се срещат с приятели в Мерибел. Той е взел ски под наем. Като опитен в зимните спортове се движил заедно с групата, като наблюдавал децата. Внезапно дъщерята на един от приятелите му пада по склоновете на пистата. Шуми помага на момичето, след като минава около 20 метра и нагазва в дълбокия сняг между пистите "Biche" и "Mauduit". Той се е придвижвал бавно, тъй като наоколо е имало камъни и скрити скали", пише немският таблоид "Билд". "След това той се е ударил в камък, загубил е контрол и е полетял към друга скала", споменава мениджърката Кем. Френските власти ще я разпитат. Това съобщи прокурорът Патрик Кинси, който иска да уточни дали Кем е била пряк свидетел на инцидента.

Първи резултати от разследването на френската полиция бяха оповестени вчера, съобщава Focus.de. Изданието цитира разследващите, които обявиха, че падането е било в следствие на загуба на равновесие, а не е директен сблъсък в камък. "Някои камъни бяха по-покрити със сняг, което означава, че в този момент нещо е предизвикало загуба на равновесие", твърдят полицаите. Освен това те установили, че Шумахер е достигнал до мястото на инцидента с висока скорост, а не както заяви Сабине с едва 10 километра в час. Отначало свидетел заяви, че легендата е фучала с близо 100 км в час по пистата.

Шуми - живот на ръба на бръснача

Хоби и мъж са две думи, които са се сраснали една с друга. На пръсти се броят представителите на силния пол без страст извън семейството и работата, на която се отдават с пълна сила. Михаел Шумахер не пада по-долу от събратята си по цял свят. За разлика от доста милионери Пилето обаче не колекционира красиви жени. Но пък си пада по лудите забавления. И няма как, след като още на 4 години е подкарал първото си превозно средство - кола с педали "Кеткар", която татко му снабдява с двигател от скутер. Затова ските, които се оказаха фатални за големия шампион, са само една от страстите му. Зад тях обаче се крият сериозни травми, а дори и смърт.

Хобитата

Дали е с четири или две с гуми, за Шумахер е важно превозното средство да е мощно и да лети със скоростта на светлината. През 2005 година Михаел за пръв път се качва на пистов мотор. Тества "Дукати GP5" на "Муджело" и се влюбва в моторите. "Много е забавно", усмихва се германецът. Четири години по-късно новата страст му струва скъпо. Получава тежка травма на врата след падане в Испания. Но това не е нищо. Михаел запълва времето си с още по-страховити занимания - скачане с парашут и катерене по скали. "Просто искам да усетя всеки миг от живота си. Повярвайте, не го правят заради липсата на адреналина. Нямам нужда от такъв. Тези неща са ми забавни и ме правят щастлив", казва Михаел.

Той не крие, че е страдал от вертиго (б.а. виене на свят от височини), но се е преборил с проблема със скок от самолет. Шумахер редовно се спуска и на големи дълбочини, за да види докъде ще издържи, и всеки път увеличава дистанцията. Освен това се записва и на курсове по аеробатика (акробатика във въздуха). Великият шампион изучава видовете лупинги с хеликоптер. "Това е все едно да караш картинг в небето", отсича Михаел. Често се пуска и на дълги планински преходи с колело. "Щях да съм луд, ако си стоях и не правех нищо в свободното си време", признава Шумахер. Другото хоби е свързано с един от имотите му. Покрай ранчото в Тексас съпругата му Корина го запалва по ездата. Тя е шампион от обездка. Двамата често си устройват състезания. "Какъв ездач съм? Екстремен! Падам си по каубойските изпълнения", смее се асът във Формула 1. Той дори се записва на специални уроци, за да настигне Корина. "Искам и тук да покажа най-доброто от себе си", разкрива немецът. "Ездата много си прилича с Ф1", твърди Михаел. "И на двете места се работи в екип. Ако не се разбираш с коня, няма как да яздиш добре".
Най-спокойното му забавление е колекционерството. Събира класически модели на автомобили.

Имотите

Аз съм първият милиардер в спорта, обича да се хвали немецът. И сигурно е прав. "Мерцедес" му брои по 37 млн. евро на година, за да го върне отново в болида. Добро постижение за син на зидар. Шуми може да има всичко, но в ежедневието си кара обикновен ФИАТ. За сметка на това не жали пари за имоти, както и за децата. Те се движат с частни фалкони, когато не са на училище. През 1996 година бяга със семейството си в Швейцария. "Обичам Германия. Искам да живея в родината си. Нашите данъчни обаче са абсолютни глупаци. Вместо да ми направят предложение, за да се разберем, те искат да отмъкнат и последния ми долар. Швейцарците са разбрани хора", коментира Михаел. Така семейство Шумахер се настанява във вила на брега на Женевското езеро. Бижуто е допълнено от ранчо за коне. Там Корина развъжда състезателни породи. Тя прави това и в САЩ. За целта Михаел й купува имот на 90 км от Далас. Семейството притежава апартаменти на още няколко места. Една от последните придобивки е в Дубай. Към тях трябва да прибавим и вилата в Мерибел (Франция), където се разви нещастният инцидент със ските. "Купувам имоти, защото понякога имам нужда да изчезна. Не ме разпознават само в САЩ. Там съм просто един чужденец", разкрива Михаел.

Иронии на съдбата

Михаел и Корина са заедно от 22 години. Семейство са от 18. Имат и две деца - Джина-Мари (16) и Мик. Той я вижда за пръв път в боксовете. Тогава Корина е на 17 години, гадже е на друг пилот - Хайнц-Харалд Френцен. Според "Билд" "кражбата" на Корина става именно в болница, където Михаел успява да я плени. "От първия момент знаех, че това е жената на живота ми", казва Михаел. Корина е навсякъде с мъжа си и му угажда, като се катери с него, карат заедно двуместен болид. Днес Корина пак е в болница както преди 22 години. Този път обаче бди и се моли за живота на любимия си. Драмата с кома също не е нещо ново за семейство Шумахер. На 11 април 2003 година тази диагноза носи огромна болка на Михаел. Майка му се срива в родния му дом в Кертен и удря главата си. Тя е приета спешно в Университетската болница в Кьолн. Лекарите открива кръвоизлив в мозъка. Г-жа Елизабет Шумахер така и не се връща в съзнание. Тя издъхва навръх Великден на 54 години. Михаел има много тясна връзка с майка си. Той научава новината преди едно от най-важните за "Ферари" състезания - това в Имола. За Шуми е най-тъжното в живота му. Той се качва облян от сълзи на подиума, които бърше с кърпа. Слиза бързо. "Карах единствено заради майка ми. Тя никога нямаше да ми позволи да не стартирам", гласи официалното му изказване, което идва по-късно до медиите. Сега самият Михаел е в това положение. За Елизабет най-голямата гордост винаги са били синовете й. Тя не спира за хвали до последно Михаел и Ралф. "Не изпускам състезание. Понякога ми идва да крещя от радост, но го правя само когато съм сама у дома", разкрива Елизабет в едно от последните си интервюта. "Не ме е страх за момчетата ми. Те знаят какво да правят", завършва тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе