Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Рияд пусна 9 жени в политиката

Рияд пусна 9 жени в политиката

Най-малко девет жени спечелиха постове в местната власт в Саудитска Арабия след местните избори в събота, на които за пръв път бе разрешено на дамите да гласуват, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Въпреки незначителния им брой спрямо кандидатите от мъжки пол, това се счита за стъпка напред в либерализирането на режима, който налага сериозни ограничения на жените.

Жени ще заемат постове в общинските съвети както в големи градове, така и в малки села. Една дама ще работи в селцето Мадрака край Мека, а друга е избрана за местния парламент във втория по големина град Джеда. В северния регион Джоф също е избрана една жена, а две дами са спечелили места в северозападния район Табук.

Участието на жени в изборите бе разрешено за пръв път на вота в неделя. Дамите за пръв път имаха възможност както да гласуват, така и да се кандидатират. Малък процент дами обаче се престрашиха да участват в изборите. От общо 7000 кандидати имаше под 1000 жени. Те се бореха за общо около 2000 места. Единици обаче успяха да стигнат до властта поради множеството ограничения за жените в изборите. Така например те нямаха право да провеждат агитация пред мъже. Между гласоподавателите имаше регистрирани едва 130 000 жени и 1,35 млн. мъже.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе