Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Режат Балканския маршрут на мигрантите

Режат Балканския маршрут на мигрантите

Австрия и Словения с лимит за бежанци, Сърбия и Хърватия готови да затварят граници

Придвижването на бежанците по т.нар. Балкански маршрут от Гърция през Македония, Сърбия и Хърватия за Западна Европа може да бъде силно ограничено в близките дни. Страните, през които минава пътят им, се готвят да въведат дневни лимити за пропусканите мигранти и да затруднят силно преминаването на всички желаещи.

Инициативата поведе Австрия, която в неделя заяви, че тази седмица смята да въведе максимален дневен брой за бежанците, които влизат през границата й. Съобщението провокира подобни мерки в Словения, където властите превантивно въведоха ограничение от 1000 души на ден, които ще бъдат пропускани в страната. Тези съобщения разтревожиха и властите в Хърватия. Външният министър на страната Миро Ковач предупреди, че ако Австрия затвори границите си за бежанци, веднага след нея същото ще направи и Словения, а Хърватия ще бъде принудена да вземе същите мерки. Следващата страна по пътя - Сърбия, има готовност за същото, ако Австрия спре допускането на бежанците към Западна Европа, посочи външният министър Ивица Дачич.

"Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация", каза още Дачич пред Дойче веле. "Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път", поясни той.

Междувременно Австрия обяви, че ще постави Мароко, Алжир и Тунис в списъка на "сигурните страни", чиито граждани нямат право да искат убежище на австрийска територия. Решението ще бъде окончателно взето днес от правителството. В списъка на сигурните страни ще фигурират също така Грузия, Гана и Монголия. По-рано и Германия реши, че жителите на трите северноафрикански държави нямат основание да търсят убежище в чужбина.

Гърция отваря 4 "горещи точки"

Обещаните "горещи точки" за приемане и регистриране на мигранти в Гърция ще бъдат отворени до утре, съобщи Франс Прес. Четирите центрове официално ще заработят на островите Лесбос, Хиос, Лерос и Самос. Атина отваря центровете за регистрация на бежанци в момент, в който е поставена под силен натиск от ЕС да контролира масовия наплив на мигранти към Европа. Петият център - на остров Кос, ще отвори малко по-късно, уточнява агенцията. Центровете трябваше да бъдат отворени още в края на миналата година, но редица фактори възпрепятстваха гръцкото правителство.

Всяка от тези "горещи точки" има капацитет да настани 1000 пристигащи за три дни. През това време бежанците трябва да бъдат регистрирани по всички правила и изисквания. Ще им бъдат вземани пръстови отпечатъци и след това групирани на подходящи за предоставяне на убежище и на такива, изправени пред депортиране.

Гонят 1000 мигранти от "Джунглата"

Франция планира да изгони около 1000 имигранти от бежанския лагер, наричан "Джунглата", в пристанищния град Кале, пише "Индипендънт". Правителството вече е предупредило 800 души, които живеят там, че до няколко дни ще ги експулсира.

Благотворителна организация, която помага на бежанците, обаче не се забави с отговор и осъди плановете на властите и вече предприетите от тях мерки. По думите й, с изгонването и разрушаването на макар и временните жилища, тези хора отново са принудени да търсят подслон, след като веднъж вече са избягали от военни конфликти.

По-рано бе съобщено, че е разрушен част от лагера, за да се осигури буферна зона между него и преминаващия от другата му страна път.

Общият брой на обитателите на лагера е приблизително 4000 души. Около 200 от тях са деца, като той е и постоянен повод за конфликти между Франция и Великобритания.

ЕК дава Е10 млн. на Македония за границите

EК ще отпусне 10 млн. евро на Македония и 12,7 млн. на Гърция за справяне с бежанската криза, съобщи в Брюксел официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас. Средствата за Македония ще бъдат насочени за експерти и полиция, за подпомагане на Министерството на вътрешните работи и за подобряване системата за наблюдение на границите. В Гърция с парите ще бъдат вдигнати сглобяеми къщи, които да предложат временно настаняване на бежанци в областите Атика и Централна Македония, както и за най-малко 8000 приемни пункта за мигранти.

"Най-важното в момента е да имаме общо решение на мигрантската криза и да координираме действията си", казаха пък външните министри на Македония и Холандия - Никола Попоски и Берт Кундерс, на среща в Скопие. Първият ангажимент на Македония е да установи цялостен контрол по границата си и да спре преминаването на нелегални мигранти, като това миналото лято в Гърция", поясни македонският външен министър.

Босна подаде молба за членство в ЕС

Босна подаде молбата си за членство в ЕС, съобщи първият дипломат на съюза Фредерика Могерини. Въпреки формалната стъпка Брюксел отбеляза, че балканската страна все още не покрива всички необходими критерии, за да изпрати кандидатурата си. По-рано този месец например, Сараево пропусна крайния срок да изготви предложение за реформа на съдилищата в страната заради противопоставяне от страна на сръбското малцинство. Премиерът Денис Звиздич изрази надежда, че Босна ще получи статут на страна кандидат през 2017 г.

Нападателите в Кьолн били кандидати за убежище

Германската прокуратура заяви в понеделник, че повечето заподозрени за грабежи и сексуални нападения в германския град Кьолн на Нова година са бежанци. Кьолнският прокурор Улрих Бремер каза, че досега са разпознати 73 заподозрени, от които 12 са свързани със сексуални нападения. Той категорично опроверга разпространените напоследък информации, че само трима от заподозрените са бежанци. По думите му "огромното мнозинство от тези хора попадат в общата категория на бежанците". Сред 15-те заподозрени в ареста има марокански кандидат за убежище, влязъл в Германия през ноември.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе