Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Реваншът на султан Ердоган

Реваншът на султан Ердоган

Турция избра твърдата ръка пред заветите на Ататюрк

Реваншът на султан Ердоган. В това се превърнаха парламентарните избори в южната ни съседка. Турският президент се завърна триумфално на бял кон след съкрушителната победа на неговата Партия на справедливостта и развитието. Само три месеца по-рано анализатори предвиждаха края на "Ерата Ердоган" и отслабване на властта му след 13 години самостоятелно управление. Резултатите от изборите обаче изненадаха всички. Вотът показа, че въпреки критиките към президента и наказателния вот срещу ПСР на изборите през юли той все още изглежда най-добрата алтернатива за бъдещето на страната.

Страхът от хаоса се оказа по-силен от всичко

лаконично обобщиха анализаторите.

Така Ердоган получи втори шанс да продължи управлението с твърда ръка и да бетонира позициите си и още ден след изборите той заяви, че не смята да го пропуска.

"Султан Ердоган" е един от прякорите, които медиите поставиха на турския държавен глава при избирането му през лятото на 2014 година. 12-те години на премиерския пост превърнаха Ердоган в една от най-противоречивите личности както в Турция, така и на световно ниво. Боготворен от фанатично предания му електорат, който го подкрепя от избори на избори и му осигурява мнозинство в парламента, но и дълбоко мразен от критиците си, които го обвиняват в опити за ислямизиране на Турция и ограничаване на свободите на гражданите.
С консервативно-ислямистката си политика Ердоган

успя да спечели на своя страна милиони дълбоко религиозни семейства

В същото време икономическият бум по времето, когато той бе министър-председател, бе сериозно основание той да бъде подкрепен и на следващите избори. Твърдата ръка, с която Ердоган управлява държавата, обаче му донесе и много критици. Няма как да бъдат забравени жестоко потушените антиправителствени протести на площад "Таксим" и в парка "Гези" в Истанбул през лятото на 2013 г.

Светската част от турското общество видя в Ердоган човека, който е на път да срине всичко постигнато от Кемал Ататюрк - държавника, успял върху руините от Османската империя да създаде модерна република Турция.

Въпреки всичко Ердоган спечели президентските избори през 2014 г. и даде заявка, че смята да получи още по-голяма власт. Отдавна е известно намерението му да промени конституцията, като даде повече правомощия на президентската институция. Това изглеждаше като загубена кауза само преди няколко месеца, когато Партията на справедливостта и развитието

понесе тежко наказание на парламентарните избори

Въпреки че ПСР бе победител, загубата на мнозинството изправи Ердоган и съпартийците му пред непозната реалност, в която не могат да управляват сами. Продължилите месеци наред преговори между ПСР и останалите политически сили не дадоха резултат.

На 1 ноември Турция бе изправена пред нови избори. В дните пред тях прогнозите бяха, че ПСР ще вземе 42-43%, които отново няма да са достатъчни за събирането на мнозинство и ситуацията от предходните месеци ще се повтори. Резултатите обаче изненадаха всички, а Ердоган се оказа големият победител. Изборът показа едно - че към момента, въпреки критиките към президента, турците не виждат по-добра алтернатива от него и неговата партия и се нуждаят от лидера си.
Победата дава основание да се смята, че турците

са съгласни да бъдат управлявани от твърдата ръка

на Ердоган и ПСР. Тя даде самочувствие на Ердоган още на следващия ден да обяви, че няма да се откаже от амбициите си за президентска република. " Едно от най-важните послания от 1 ноември е това, че Турция трябва да разреши този конституционен въпрос. Нацията го очаква", заяви Ердоган в първата си реч в президентския дворец. Той даде сигнал и че отношението му към разрешаването на кюрдския конфликт предвижда по-скоро военни, а не мирни средства. "Ще продължим борбата, докато терористичната организация не свали оръжията си, не ги погребе и не излее бетон върху тях, и докато всички нейни членове не се предадат или бъдат елиминирани", категоричен бе Ердоган. "Периодът пред нас няма да е на преговори и дискусии. Това е период за постигане на резултати", заяви още турският държавен глава, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Ако съдим по досегашните действия на Ердоган,

няма причина той да не изпълни заканите си

Ако преговорите за конституцията в парламента не успеят, ще свикаме референдум, закани се президентът. Като се имат предвид досегашните изборни резултати на Ердоган, вероятно нова конституция ще има. Несъмнено приемането й ще е съпроводено с много противоречия, но поне към момента изглежда, че турците не виждат друга алтернатива на своя лидер. И предпочитат да го приемат с всичките му недостатъци и спорни амбиции, вместо да са свидетели на безкрайни преговори между политическите сили или нестабилно правителство на малцинството.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе