Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

44% от украинците, започнали работа у нас, са в хотелиерството и ресторантьорството

44% от украинците, започнали работа у нас, са в хотелиерството и ресторантьорството

44 процента от украинските граждани, започнали работа у нас, са наети в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", сочи статистиката на портала "България за Украйна". До миналата седмица има данни за 5 600 сключени трудови договори с получили временна закрила у нас.

В статистиката не влизат наетите на граждански договори или на изпитателен срок.

Над 5600 украинци вече работят на трудов договорСилистра: Повече украинци напускат, отколкото влизат

Освен в хотели ресторанти, по 11% от вече работещите украинци са намерили препитание в преработващата промишленост и в сектора "Производство на електрическа и топлинна енергия и на горива".

В "Административни и спомагателни" дейности се трудят други 9 на сто, а 20 на сто са посочени в статистиката, като заети в други дейности.

Допълнителен стимул за осигуряване на заетост е стартиралата схема "Солидарност", финансирана с близо 47 милиона лева европейски средства.

По 356 лв. за 3 месеца за наеми и режийни разходи на украинци с временна закрила, започнали работа

Тя осигурява субсидирана работа за три месеца на пълен или непълен работен ден. Бизнесът получава средствата за минимална заплата и осигуровките за периода, а украинците за същия срок - интеграционна добавка от 256 лв. месечно, за да покриват наем и режийни разходи.

За да се възползват, те трябва да се регистрират в Бюро по труда и на място да подадат заявление.

Всички хора с временна закрила имат право да останат в България до 24 февруари 2023 г. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе