Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Репортери на Ройтерс ранени при безредиците в Минеаполис

Репортери на Ройтерс ранени при безредиците в Минеаполис

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

Операторът Хулио Сезар Чавес е отразявал протестите в града, които започнаха след смъртта на цветнокож в ръцете на полицията. Кадрите, направени от него, показват, че полицай стреля директно срещу него и той е бил поразен от гумени куршуми. По същият начин е бил ранен и съветникът по въпросите на сигурността Родни Стюарт. Двамата членове на екипа на телевизията на Ройтерс потърсили убежище в близка бензиностанция.
Агенция Ройтерс е отправила запитване във връзка с инцидента до полицията на Минеаполис. Говорител на полицията е поискал копие от кадрите, направени от фотографа и засега не е коментирал случилото се.
И двамата членове на екипа на телевизията на Ройтерс са с рани по ръцете, Чавес е бил ранен и в тила, а от кадри на телевизията се вижда, че лекар му е оказал помощ на място и заради дълбока рана под лявото око.
Журналистите са имали документи, удостоверяващи ясно, че работят за новинарска медия. Чавес дори е носил прес картата си около врата. Стюарт пък е бил с бронирана жилетка с прес карта, прикрепена към нея.

Властите на град Индианаполис в щата Индиана съобщиха за най-малко един убит и за трима ранени по време на протестите там.

Нова вълна от безредици, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица американски градове, обобщават световните агенции, цитирани от "Монитор". До тях се стигна въпреки че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд в ръцете на бял полицай.

Президентът Доналд Тръмп обеща да спре насилието след няколко нощи на размирици в град Минеаполис, където почина Флойд в понеделник. Там беше наложен комендантски час, но демонстрантите го пренебрегнаха и се стигна до сблъсък със силите за потушаване на безредиците, за да бъдат отдалечени те от полицейски участък.

Сблъсъци имаше и в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта. В последните два града беше въведен също комендантски час, както и в Маями и Чикаго по същите причини.

По време на протестите демонстрантите скандираха "Не мога да дишам" - последните думи на Джордж Флойд, изречени преди да почине. Първоначално протестите започнаха мирно, но после демонстранти блокираха улици и кръстовища, предизвикаха пожари, чупеха стъкла и така се стигна и до сблъсъците със силите на реда на много места.

Картината на протестиращи, изпълнили улиците на големи американски градове, подхранва чувството за криза в страната след седмици на изолация, наложени заради коронавирусната пандемия, по време на която милиони хора изгубиха работата си и несъразмерно бяха засегнати малцинства.

В столицата на САЩ стотици демонстранти скандираха пред министерството на правосъдието: "Животът на цветнокожите има смисъл".
В щата Минесота, където е Минеаполис, властите мобилизираха 13 000 военни от Националната гвардия и поискаха помощ от министерството на отбраната за справяне с местните протестиращи. Щатският губернатор Тим Уолц каза, че външни елементи, които може да са анархисти, но и бели супремасисти или трафиканти на дрога, предизвикват прерастването на протестите в насилие. Самият Тръмп пък каза, че това се предизвиква от малки групи престъпници и вандали, от крайнолеви и от антифашисти и призова да не се допуска разрушаването на американските градове от подобни хора.

В Лос Анджелис протестиращи влязоха в сблъсък с полицията във квартала Феърфакс, където се опитаха да нахлуят в офисите на телевизия Си Би Ес Телевижън сити. После те нахлуха в търговския център Гроув и в магазини по прочутия булевард Родео драйв в заможния Бевърли хилс. Кметът на града Ерик Гарнет определи това като като вандализъм и разрушение.

В Ню Йорк протести имаше в Харлем, Бронкс, Бруклин и Куинс, прераснали в истински хаос през нощта. Демонстранти чупеха прозорци, хвърляха предмети по полицаите, подпалиха полицейски коли, блокираха пътища с кофи за боклук. Дори в Манхатън магазини бяха разбити и стоката в тях беше открадната. Най-малко 15 полицейски коли бяха унищожени, а най-малко 120 души бяха арестувани в града. Кметът Бил Де Блазио заяви, че размириците са предизвиквани от агитатори, които не представляват града и нарочно се опитват да породят насилие срещу полицията, обобщава ситуацията "Монитор".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе