Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Разследват парите за детския футбол в БФС

Разследват парите за  детския футбол в БФС

По три направления се разследва в момента Българският футболен съюз, заяви в специално интервю за bTV директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Първо – преди месец спецпрокуратурата и ГДБОП влязоха в съюза и иззеха документи, а акцията беше свързана с футболните съдии.

От юни тази година е втората линия на разследване, а именно как точно се харчат парите за развитието на детско-юношеския футбол у нас. Третата проверка е на Инспектората на спортното министерство.

Проверката в БФС е започнала през юни след сигнал до Икономическа полиция, твърдят от МВР.

Във фокуса на разследването са парите за детско-юношеския футбол, които държавата е дала от 2015 г. до 2018 година.

Субсидиите, които отпуска Министерство на младежта и спорта към Футболния съюз са в рамките на 1,3-1,5 млн.лв. годишно.

Ние искаме да видим по какъв начин са изразходвани тези средства, каква е целта на тези средства, как да се подпомогне развиването на детския футбол. Говорим за екипировки, топки, турнири, лагери. Искаме да видим компаниите и търговските дружества, заяви Христо Терзийски.

Парите са минавали през три фирми, твърдят от полицията, а една от тях вече е прехвърлена на клошар.  Вече сме му снели обяснения, лицето е безработно, това е 50-годишен гражданин, който живее като бездомник, обясни Терзийски.

Става дума за фирмата "Космос кидс", на която през 2016 г. и 2017 г. държавата отпуска стотици хиляди левове за екипировка на детски футболни отбори. И двата договора са подписани също от афганистански граждани.  Едната е Марзия Хакимзада, но тя отрекла да е слагала подпис под такъв договор.

Проверката ще приключи до месец, а след това материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Към настоящия момент, в хода на тази проверка имаме данни за извършени документни престъпления, но не мога да дам конкретика, допълни Терзийски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе