Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

"Размразиха" световните запаси заради Сирия

Обектът, където се пазят безценните семена, е известен още като "Хранилището за Деня на страшния съд"

Продължаващият конфликт в Сирия доведе до първото изтегляне на запаси от световната банка за семена. В убежището се пазят най-ценните екземляри от хиляди култури, на които се разчита в случай на необходимост да осигурят прехраната на човечеството, съобщава  News 7. 

Как се стигна до безпрецедентното посягане към този изключителен ресурс, разказва Аруа Деймън от CNN.

"Представете си как би изглеждала планетата ни в случай на екологична катастрофа, която заличава хранителните култури и лишава човечеството от храна. За този катастрофален сценарий е създадена банката за семена в арктическия норвежки архипелаг Шпицберген, наричан още и с името Свалбард", разказва Деймън. Обектът, известен като "Хранилището за Деня на страшния съд", беше отворен за пръв път от създаването му, но причината не беше природно или индустриално бедствие, а войната в Сирия.

Зад абревиатурата ИКАРДА пък стои името на Международния център за селскостопански изследвания за сухите райони – организация, която се грижи за хората и земеделците в най-неплодородните региони на планетата. Тя обаче загуби склада си в сирийския град Алепо и затова поиска част от семената от хранилището в Норвегия.

Днес централата на ИКАРДА е базирана в Ливан. Директорът на организацията Махмуд Асур застава начело на усилията за спасяване на ценния генетичен фонд.

В банката се пазят и семена от традиционни култури като баклата например, която се отглежда от столетия от фермерите в Близкия Изток.

Тези семена съдържат черти, които един ден могат да спасят други видове и да осигурят тяхното оцеляване – нещо, за което в момента не си даваме сметка.

Част от безценните семена, които може един ден да спасят човечеството от глад и да ни помогнат да се адаптираме към постоянно променящите се климатични условия, ще бъдат засадени в Ливан, на няколко километра от границата с размирна Сирия. В момента се изгражда и друго хранилище за семена - в Мароко, по друг подобен проект.

Поддържането на разнообразие от култури е задължително условие за хранителна сигурност. Експертите казват, че миналото ни е от ключово значение за оцеляването ни в бъдеще. Войната обаче задейства един от резервните планове на човечеството много по-рано, отколкото се очакваше.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе