Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ден за размисъл преди изборите в Гърция

Ден за размисъл преди изборите в Гърция

Докато хиляди българи се стичат към гръцкото море, за комшиите днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори утре.

Опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис е сочена за победител от социологическите агенции. Министър-председателят Алексис Ципрас и неговата крайно лява партия "Сириза" закриха кампанията с огромен митинг в Атина, а Мицотакис избра да направи финална обиколка на Северна Гърция край Солун, съобщава БНТ.

Хиляди привърженици на Кириакос Мицотакис се събраха в Солун, за да станат свидетели на последната му реч в края на предизборната кампания. Соченият за победител обеща да изведе Гърция на нов икономически път.

Според лидера на "Нова демокрация", най-важният приоритет за правителството му ще бъде създаването на нови работни места и подкрепа за средната класа, унищожена от настоящия кабинет чрез свръх високи данъци.

Верен критик на Преспанското споразумение със Северна Македония за името, Мицотакис неслучайно закри кампанията си в Северна Гърция.

В Атина премиерът Алексис Ципрас напомни пред хиляди привърженици, че е превел страната през най-тежката криза.

Технократите от Тройката кредитори вече не решават съдбата ни. Тук сме - горди и свободни, защото избегнахме заробването на нашия народ, каза Ципрас. Той обеща да създаде по-силна Гърция, която кове съюзи, Гърция, която никой няма да може да изнудва и чиито суверенни права да нарушава в Егейско или Средиземно море.

Според прогнозите обаче, Ципрас ще загуби с над 8% от Мицотакис.

Според Вемунд Аарбаке, преподавател по политология в Университета "Аристотел", Солун, очертава се "Нова демокрация" да спечели изборите. През последните дни разликата между "Нова демокрация" и "Сириза" се увеличава и няма признаци, че ще се понижи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе