Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Разкриха структурата на вируса на АЧС

Разкриха структурата на вируса на АЧС

Китайски учени са разкрили триизмерната структура на вируса на африканската чума по свинете. Това създава основа за разработването на ефективни и безопасни ваксини срещу болестта. Изследването е публикувано в най-новия брой на академичното издание „Сайънс“, съобщава БНР.

Учените успешно са изолирали щам на вируса и в продължение на четири месеца. Проучването е определило структурните протеини на вируса и така са били разкрити потенциални защитни антигени.

Африканската чума по свинете е била описана за първи път в Кения през 1921 г., допълва БНР. През последното десетилетия болестта се е разпространила в много страни, отбелязва Ройтерс.

За периода от януари до октомври тази година Световната организация за животинско здраве е уведомила 26 страни за нови или продължаващи огнища. От тях 13 са в Европа, 10 в Азия и 3 в Африка.

Тъй като няма налична ваксина или лечение, най-ефективния начин за справяне с болестта остава умъртвяването на животните. Над 30 милиона прасета са били заклани между 2018-а и 2019-а г., допълва агенцията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе